Nákladové nádraží Žižkov v novém kabátě

Praha - Největší nezastavěný pozemek v centru Prahy, žižkovské nákladové nádraží, dostane novou podobu. Už příští rok tu začne výstavba bytů. Těch by po dokončení projektu mohlo vyrůst osm tisíc. S bytovou výstavbou se na pětatřicetihektarovém pozemku začne už za rok.

Žižkovské nákladové nádraží přestalo funkci překladiště plnit před pěti lety. Od té doby je to spíš obří skladiště s volnými plochami a starými kolejemi. „Ukázalo se, že svou polohou a vybavením už není nákladové nádraží nezbytné pro poskytování kvalitních služeb Českých drah. My jsme schopni poskytovat tyto služby jinde,” uvedl mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

České dráhy tu společně s Prahou 3 chtějí vybudovat nové přirozené centrum Žižkova s byty pro téměř 30 000 lidí. K tomu vypracovali i studii změn územního plánu. „Územní plán by se měl změnit takovým způsobem, aby tu převažovala bytová výstavba, samozřejmě s na to nasedajícími plochami – tedy zeleně, ulic, dopravní obslužností, ale i komerční obslužností, tedy nákupní středisko a podobně,” říká místostarosta Prahy 3 Marek Zeman.

Architekt Jan Sedlák považuje úkol zkultivovat největší nezastavěnou plochu uprostřed Prahy za velkou výzvu. Rád by tu vybudoval tradiční město s bloky a pasážemi. „Trochu povýšené v tom smyslu, že budovy budou vysoké tak čtyři pět pater, ulice šířky dvacet třicet metrů, prostě standardní typologie, jak ji známe z měst 19. století,” popisuje architekt Sedlák.