Hronov se možná zmenší

Hronov – Město Hronov možná přijde o šestinu svých obyvatel. Zástupce městských částí Velký Dřevíč a Rokytník totiž předložil radnici žádost o jejich osamostatnění. Jak uvádí přípravný výbor, jedním z nejsilnějších motivů ke vzniku celé této iniciativy byl pohled na současný stav obou místních částí. Členové výboru slibují systematičtější péči o novou společnou obec, pokud si o ní budou rozhodovat sami.

Hronov má přes 6 tisíc obyvatel, tisícovka z nich žije právě v částech Velký Dřevíč a Rokytník. V první z nich chybí kanalizace, v druhé zase vodovod. Navíc lidem vadí špatný stav místních komunikací. „Pod petici na podporu místního referenda se ve Velkém Dřevíči podepsalo 65 procent a v Rokytníku 67 procent obyvatel,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru místního referenda Ondřej Nývlt. Ani místní nejsou přesvědčeni o velkých kladech toho, co pro ně hronovské město dělá.

Radní se však ohrazují s tím, že jen letos do obou městských částí investovali čtyři a půl milionu korun. Případná nově vzniklá obec by podle nich musela navíc převzít i poměrnou část dluhu města. „Předpokládám, že to bude ve výši asi 40 milionů korun. To znamená, že jedna šestina této finanční zátěže půjde za nově vzniklou obcí,“ prohlásila starostka Hronova Hana Nedvědová (ODS). Obyvatelé Hronova si myslí, že nová obec by mohla mít ekonomické problémy a v budoucnu by mohla zkrachovat. Vše může rozhodnout referendum, žádost o jeho vypsání předal zástupce lidí z obou okrajových částí představitelům hronovské radnice právě dnes.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Pro osamostatnění se musí v referendu vyjádřit více než 50% oprávněných obyvatel. Pokud by se tak stalo, obě městské části by mohly samostatnou obec vytvořit k 1. lednu 2011.

Městské části Hronova Velký Dřevíč a Rokytník předložily radnici žádost o své osamostatnění.
Zdroj: ČT24