Zdravotní personál chrání bezpečnostní náramky

Pardubice - Svitavská nemocnice se rozhodla dát svým zdravotníkům na ruku speciální bezpečnostní náramek, kterým můžou v případě potřeby přivolat pomoc. Reaguje tak na fakt, že přibývá případů, kdy pacienti napadají zdravotníky. I když je náramek teprve ve stadiu ověřování, první zkušenosti z jeho nasazení svědčí o jeho opodstatněnosti.

Původně byl náramek určen pacientům, aby si mohli k lůžku přivolat zdravotníka. Ve Svitavách se ale systém rozhodli využít k jiným účelům. Nosí ho naopak sami zdravotníci. V případě napadení personálu nemocnice pacientem mají šanci rychle přivolat pomoc. „Napadený zaměstnanec zmáčkne tlačítko na náramku, který má na ruce. Signál dorazí na ústřednu a z této ústředny je mu vyslána pomoc,“ popisuje princip bezpečnostního náramku náměstek pro léčebně preventivní péči svitavské nemocnice Pavel Kunčák.

O tom, jaké to je, když zdravotníka napadne pacient, ví své i zdravotní sestra Lenka Obručová. Stalo se jí to při jedné z nočních služeb. Ubránila se až s pomocí své kolegyně. „Pacient stál u lůžka a já se ho zeptala, co se děje. On se na mne okamžitě beze slov vrhnul,“ popisuje vypjatou situaci Lenka Obručová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Svitavská nemocnice je vůbec první v regionu, která k takovým opatřením přistoupila. Zatím bezpečnostní náramek používají hlavně sestry, které se stávají terčem útoků nejčastěji. „Náramek je velkým přínosem pro bezpečnost personálu,“ říká staniční sestra Jaroslava Holíková. „Jednotlivé náramky jsme přidělovali podle míry rizika, které jsme si vyhodnocovali. Na každém oddělení je minimálně jeden. Jsou však oddělení, na kterých je náramků více,“ dodává náměstek Kunčák.

Neobvyklý bezpečnostní systém svitavská nemocnice teprve testuje. Výsledky vyhodnotí až za několik měsíců.