Severní Čechy budou měřit rušivé účinky světla

Jablonec nad Nisou/Liberec – Na severu Čech se začalo měřit takzvané světelné znečištění. V Jablonci nad Nisou odborníci měří rušivé účinky světla, v noci na pátek budou rozsvěcet a zhasínat lampy po celém Libereckém kraji. V akci se použije speciální technika a budou na ni dohlížet desítky lidí. Jablonecká soustava veřejného osvětlení patří podle odborníků k nejlepším v Česku. Výsledky měření poslouží spíše ostatním obcím, které mají s veřejným osvětlením větší problémy. Celý projekt se ale neobešel bez problémů.

Světla měla zhasnout na třicet minut, pak se měl celý Jablonec opět rozsvítit. Nastaly ale komplikace. „Osvětlení se mělo vypnout krátce po deváté hodině, ale záložní systémy ho znovu spustily. Měření tedy muselo být o několik minut posunuto,“ hlásil z místa reportér on-line deníku Týden.

Smyslem výzkumu má být plán pro navrhování veřejného osvětlení. Jeho cílem je úspora energií a minimalizování škodlivých účinků na noční oblohu. Výsledky také budou sloužit obcím jako podklady pro žádost o dotace na rekonstrukci veřejného osvětlení. Jejich možné využití v nové územní energetické koncepci potvrzuje náměstek hejtmana Libereckého kraje Vít Příkaský. „Není vyloučeno, že v koncepci, která není dokončena, bude návrh pro obce, aby se tímto směrem ubíraly.“

Reportáž Stanislava Brunclíka (zdroj: ČT24)

Potemnění celého Libereckého kraje proběhne zítra

Potemnění Jablonce je první částí plánovaného měření světelného smogu. Další bude probíhat zítra, a to na území celého Libereckého kraje. Opět se ulice měst ponoří na desítky minut do tmy. Zástupci kraje se obávají, aby tmy nevyužili nejrůznější kriminálníci. Policisté v Jablonci o dnešním měření nevěděli. Původně se totiž hovořilo o čtvrtku a pátku, až po upozornění on-line deníku Týden to začali řešit.

Za rok 2008 je odhad spotřeby elektrické energie za osvětlení měst v Libereckém kraji 75 milionů korun. Možnosti úspor jsou vyčísleny na zhruba pětadvacet milionů korun ročně, tedy až na jednu třetinu.