Exekutoři v Janově zabavují majetek dlužníků

Litvínov - Pracovníci finančního odboru litvínovské radnice za asistence strážníků začali v problémovém sídlišti Janov exekučně zabavovat majetek dlužníků, kteří městu neuhradili poplatky nebo pokuty. Radnice je přesvědčena, že její postup je tentokrát nenapadnutelný. Na sociální dávky lidem totiž nesahá a navíc měli všichni dlužníci možnost do konce května dojednat splátkový kalendář na uhrazení dluhů. Současně působí v janovském sídlišti i dva týmy soudního exekutora z Plzně. Exekutoři vymáhají pohledávky z neuhrazených pokut, nezaplaceného nájemného a z přeplatků sociálních dávek. Litvínov vyhlásil nulovou toleranci dlužníkům, prostitutkám, narkomanům i lidem, kteří narušují veřejný pořádek a dopouštějí se přestupků či trestných činů.

Město podle starosty Daniela Voláka nyní začalo vymáhat 400 pohledávek od 200 dlužníků za neuhrazené pokuty a přeplacené dávky v celkové výši 3,5 milionu korun. Exekuce budou trvat tak dlouho, dokud všechny peníze město nevymůže. Celkové pohledávky v Litvínově přitom činí zhruba 50 milionů korun. Polovinu této částky tvoří pohledávky z neuhrazených pokut, poplatků a neoprávněně vyplacených sociálních dávek, dalších asi 25 milionů lidé dluží za neuhrazené nájemné a služby spojené s bydlením.

Správci daně dnes zabavili movité věci dlužníků v hodnotě 50 000 korun v devíti bytech. „Kromě televizoru to byly přehrávače, mobilní telefony, zlato či vrtačka. Zdá se, že exekuce budou mít úspěch. Při jedné z nich se v sídlišti seběhli lidé. Po zjištění, co se děje, se ptali, kam mohou přijít dluh uhradit,“ sdělila mluvčí města Eva Maříková.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Mladík přišel o televizi kvůli vině předchozího majitele bytu

V jednom bytě městští exekutoři dlužníka nenašli. Byt už prodal jinému muži, je v něm však stále trvale přihlášen. „I když se dlužník sám přihlásil, správci daně postupovali v souladu se zákonem a novému majiteli odebrali televizor. Skutečný dlužník jej může do čtvrtka vyplatit, potom televizor vrátíme majiteli. Pokud se tak nestane, musí majitel bytu prokázat, že televizor je jeho,“ doplnila Maříková. O televizi za 17 tisíc tedy Jiří Novák přišel kvůli tomu, že původní majitel neohlásil změnu adresy.

Podle starosty Litvínova ani tento případ nemůže oprávěnost exekucí zpochybnit. Chybu udělal majitel bytu, který mladíka neodhlásil. „Ta exekuce byla oprávněná. Každý se musí starat o svoje úřední záležitosti,“ dodal Volák. Litvínovská radnice si hodlá svérázně poradit s nezastiženými dlužníky. Exekutoři a správci daně budou zastavovat dlužníky na ulicích a začnou je vyhledávat i v jejich oblíbených kavárnách.

Městští exekutoři působí od konce srpna i v nedalekém Chomutově. Vedení města posílilo odbor ekonomiky fyzicky zdatnými zaměstnanci, kteří jsou schopni práci v terénu vykonávat. Město přestalo využívat služeb najatých soudních exekutorů, stát podle primátorky Ivany Řápkové (ODS) v pomoci s bojem proti nepřizpůsobivým a neplatičům selhal, na exekutory je vyvíjen enormní tlak a odstupují od spolupráce.

Exekuce v janovských bytech
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK