Pardubický kraj žádá o stavební povolení opožděně

Pardubice – Pardubický kraj si své nové administrativní centrum přestavuje z bývalé reálky bez řádných povolení, kritizuje nahlas krajská opozice. Současné vedení kraje skutečně nemělo dosud na všechny práce ta správná razítka, přesto prý však chybu neudělalo. Bývalá škola je pro krajské zastupitelstvo již po několik let problematickým objektem, léta se totiž nevyužívala a byla dokonce v havarijním stavu. Spor kolem budovy řešil dilema, zda stavbu zbourat, nebo opravit. Vyhrála rekonstrukce a původně zde měla vzniknout galerie moderního umění.

Přestavbu staré školy na administrativní budovu naplánovalo bývalé vedení kraje, současná krajská vláda se ovšem rozhodla šetřit, a proto původní projekt změnila. Informovala o tom veřejnost, stavební úřad městské části Pardubice I, pod který stavba spadá, však o změnách nevěděl. „Byla tu chyba v komunikaci, krajský úřad tyto změny v tisku prezentoval tak, že už vlastně probíhají,“ uvedla vedoucí stavebního odboru Úřadu městského obvodu Pardubice I Lenka Tobolková. Chyběla také vyjádření hasičů, hygieniků a dalších institucí. O změnu stavebního povolení už sice krajský úřad požádal, opozice ale tvrdí, že změny měl nahlásit dříve. „Než něco začnu dělat, měl bych mít v pořádku papíry. Instituce jako je krajský úřad by měla jít příkladem,“ prohlásil bývalý hejtman Pardubického kraje Ivo Toman (ODS).

Současné vedení kraje ovšem tvrdí, že v žádosti o změnu stavebního povolení žádnou chybu neudělalo. „Nutné změny jsou nyní ohlášeny. Dřív než se začnou vykonávat, bude na ně řádné povolení,“ tvrdí současný hejtman Radko Martínek (ČSSD) a radní Jan Tichý (ČSSD) zdůraznil: „Krajský úřad samozřejmě odmítá, že by jakkoli chyboval, a vůbec odmítá to, že by se jednalo o černou nebo nepovolenou stavbu.“ Vedoucí Tobolková dodala: „V současné době mám na stole žádost o změnu stavby před dokončením, která je doložena dokumentací.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Po kontrole všech dokumentů povolil stavební úřad Pardubickému kraji v rekonstrukci budovy pokračovat.

Objekt pardubické reálky
Zdroj: ČT24