Kolik bude stát sanace skládky v Lukavici na Pardubicku?

Pardubicko – Vedení Pardubického kraje si láme hlavu nad tím, zda bude na sanaci nebezpečné skládky v Lukavici stačit 235 milionů korun, nebo jen třetina této částky. Minulí radní totiž chtěli za odvoz tisíců tun ropných látek platit trojnásobek, než teď nově odhaduje současná krajská vláda. Ta i proto označila původní zakázku za podezřele předraženou a vypsala nový tendr.

Páchnoucí ropné směsi se z podzemí tlačí nahoru. Nebezpečné látky sem na přelomu 50. a 60. let navážely průmyslové podniky. Vedoucí odboru životního prostředí z Krajského úřadu Pardubického kraje Josef Hejduk informoval, že nejnebezpečnější jsou zbytky po chemické výrobě.

Starosta Lukavice Josef Doležal (KSČM) prozradil, že původně se v lokalitě nacházel zalesněný pískovcový lom. Po navození slečů pak jejich výpary celý les spálily. K ukládání jedů se dnes nikdo nehlásí. Pardubický kraj tedy vypsal výběrové řízení a za likvidaci skládky chtěl zaplatit až 235 a půl milionu korun. Nové vedení kraje ale plány smetlo ze stolu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý (ČSSD) potvrdil, že vlastní soutěž prokázala, že skládka by šla zlikvidovat za 80 milionů korun. Proč byla původní zakázka o 150 milionů vyšší, na to bývalý radní odpovědný za životní prostředí Petr Šila, dnes krajský radní pro neziskový sektor, odmítl na kameru odpovědět.

V Lukavici se rozbíhají práce. První auta naložená nebezpečným odpadem by z této lokality měla odjet ještě v polovině října. V těsné blízkosti obce se jedy pozvolna rozkládají. Josef Doležal dodal, že podle projektu bude území opět zalesněno. Likvidace jedů nebude snadná. Extrémně kyselou zamořenou půdu je třeba neutralizovat. Náklady z pětaosmdesáti procent pokryje státní dotace.