Traviči ptáků u nás nebyli nikdy dopadeni

Benešov - U Tomic na Benešovsku našli ochránci přírody mrtvou samici kriticky ohroženého orla skalního. Zabili ji buď traviči, nebo elektrický proud. Jde o jednoho ze třinácti dravců z projektu Návrat orlů skalních do české přírody. Orel skalní byl v historii králem nebe. Nemá žádného přirozeného nepřítele. Nebezpečný mu může být jedině člověk.

Ochránci přírody našli v křoví za pomoci radiové vysílačky torzo těla dvouleté orlice Gabči. Chyběla jí hlava a měla pokroucená křídla. Na základě předběžného ohledání zatím ochránci vyloučili postřelení. „Stalo se to v lokalitě, kde již v minulosti docházelo k trávení ptáků. Takže je možné, že byla otrávená. Další možností je i zásah elektrickým proudem,“ odhaduje Pavel Křížek z votické společnosti Ochrana fauny.

Případ už řeší policie. Pokud by pitva prokázala otravu, pachateli hrozí až dva roky vězení. „Doposud jsme zaznamenali zranění, z nichž se ti ptáci dostali a byli vypuštěni zpět do volné přírody. Toto je pro nás první skutečná ztráta, proto to bereme dost emotivně,“ přiznává nad mrtvou orlicí vedoucí stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích Petr Orel.

Reportáž Ivany Šmelové a Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Orlici vypustili do volné přírody před dvěma lety v Beskydech. Od roku 2006 se tu totiž ochránci přírody snaží vrátit orly skalní do České republiky. „Zhruba před sto lety byla populace orlů člověkem zlikvidována, dospělí ptáci byli zastřelení, případná mláďata vybrána,“ říká Petr Orel.

Přirozeného nepřítele tito dravci nemají, jediné riziko pro ně tak stále představuje člověk. Stejně jako pro jejich příbuzné, přísně chráněné orly mořské. Za poslední dva roky jich traviči na českém území zabili nejméně deset, nejčastěji v jižních Čechách. „Úspěšnost odhalení travičů je v České republice prakticky nulová. Přestože trávení je zde nelegální již od 60. let, tak za těch čtyřicet let se nepodařilo jediného traviče usvědčit,“ konstatuje místopředseda České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Česká společnost ornitologická v této souvislosti už vypsala i odměnu, sedmdesát osm tisíc korun, za informaci, která pomůže traviče dopadnout.

Do boje proti travičům se zapojilo i písecké muzeum, kde vystavili dalšího otráveného orla. Zoolog muzea Jiří Šebestián doufá, že v jižních Čechách budou k vidění jen létající orli místo orlů plazících se v křečích po zemi. Otrávený orel se stane součástí muzejních sbírek a každý návštěvník se dozví, že jde o zabitého ptáka. 

Letos na jaře ležel jeden otrávený dravec na břehu Tálinského rybníku. Pitva prokázala, že požil karbofuran, zemědělský přípravek, který se už nesmí prodávat. „Tento přípravek způsobuje kolaps nervové soustavy a otrávený živočich hyne ve velkých křečích,“ popisuje symptomy otravy Hana Bednářová z Agentury ochrany přírody. 

Policisté měsíce hledali traviče. Neuspěli, stejně jako v dalších podobných případech, a celou kauzu nakonec odložili. Na jihu Čech hnízdí třicet párů orlů mořských. Poslední rok pro ně byl ale kritický. „Letos bylo otráveno devět orlů mořských, což je velké číslo,“ říká zoolog Jiří Šebestián.    

Policisté nechtějí odhadovat šance na odhalení travičů. Podle nich je důležitý fakt, že samotné vyšetřování zpravidla zastaví výskyt dalších případů v jedné lokalitě.