Lékaři z Hradecka si stěžují, že nemají vakcíny pro seniory

Hradecko – Někteří lékaři, kteří mají na starost sociální ústavy a domovy důchodců, si stěžují, že nemají očkovací látku proti chřipce a že jim nikdo nedokáže říct, kdy vakcínu dostanou. Za problémem vidí hlavně nový systém distribuce. Ministerstvo zdravotnictví i zástupci distributora ovšem tvrdí, že je vše v pořádku a na očkování je prý čas.

Lékařka Alena Zemanová má na Náchodsku na starost tři domovy důchodců – celkem 240 lidí. Ty chce očkovat proti chřipce, ale nemůže, nemá totiž vakcínu. V lékárně by ji sice koupit mohla, tu státem placenu pro seniory ale distributor nedodal. Mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi informoval, že s podobnými problémy se potýká i hradecký domov důchodců.

Lékař Leoš Petr z Domova důchodců Nový Hradec Králové sdělil, že opakovaně žádal distributora o očkovací látku, zatím však bez úspěchu. Vakcínu proti chřipce lékařům jednotlivých ústavů do letošního července dodávaly hygienické stanice. Nově je to konsorcium firem Phoenix-Avenier.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň upřesnil, že došlo ke zjednodušení celého systému. Podle ministerstva zdravotnictví problém v zásobování vakcínou proti chřipce není. A na očkování je stále ještě dost času. Zpoždění v dodávkách odmítá i distributor. „Očkovací látky jsou připraveny k distribuci, která začíná,“ nechala se slyšet zástupkyně distributora Miroslava Chládková ze společnosti Avenier.

Ministerstvo říká, že distribuce vakcíny pro seniory začne příští týden.