V moštárnách je nedostatek jablek

Praha - Některé moštárny ve středních Čechách vyrobí letos mnohem méně moštu než loni. Tradiční zpracování jablek, typické pro září a říjen, letos postihla špatná úroda. Podle Českého zahrádkářského svazu ubývá i samotných moštáren, kde si zahrádkáři nechávají zpracovávat přebytky svého ovoce. Přesto mezi spotřebiteli zájem o mošt roste. Je to totiž vynikající nápoj, navíc bez chemických přísad.

Například v čerčanské moštárně na Benešovsku loni vyráběli tisíc lahví moštu denně. Za sezonu zpracovali devět set metráků jablek. Letos zatím jen třicet. Zahrádkáři za základní příčinu považují to, že letošní úroda jablek byla nejslabší za posledních několik let. „Letos byla jablka často naďobaná od hmyzu, většina spadala a shnila, část shnila přímo na stromech. Už děláme měsíc, ale vůbec se nám to nevyplatí,“ komentuje situaci vedoucí čerčanské moštárny Jaroslav Marvan. 

Podobně jako na Benešovsku jsou na tom s úrodou i některé další oblasti, například Slánsko nebo Kladensko. Na vině je počasí. Někde ovoce poničily kroupy, někde prázdninové sucho. „Hodně záleží na místě. Tam, kde měli možnost zálivky, tak tam se počasí tolik neprojevilo. To samé platí o velkosadech,“ říká předseda Českého zahrádkářského svazu v Kladně Josef Jančík. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Jablka na mošt se pečlivě vybírají, nesmí být nahnilá nebo plesnivá. Podle znalců by se špatná kvalita jablek promítla i na chuti moštu. Důkladně omyté ovoce pak putuje do drtičky. Směs se vylisuje a mošt stáčí do lahví. Surový mošt si zákazníci odvážejí do pálenic. Mošt sterilovaný zase můžou hned konzumovat. V lahvích vydrží i deset let. 

I když je o mošt pořád větší zájem, moštáren ubývá. Většinou kvůli nedostatku zaměstnanců, nevhodným prostorám a hlavně drahému vybavení. Náklady na něj se totiž vrací až za řadu let.