Chrudimsko se vyrovnává s následky kalamity

Chrudimsko – Lesníci na Chrudimsku se po roce a půl potýkají s následky kalamity, která region zasáhla loni v červnu. I přesto, že je už konec roku, pokračují v sázení nových stromků a sazenic. Obnova obory v Janovicích a poničených lesů v celé oblasti však může trvat několik desítek let. Podařilo se už zpracovat všechny polomy a na velké části kalamitní plochy vysadit listnaté a jehličnaté stromy, práce však nekončí. Zalesňuje se především výsadbou sazenic nových stromků, některé plochy se podařilo obnovit pomocí přirozeného mlazení.

Větrná smršť vytvořila v červnu 2008 v lesích na Chrudimsku kilometry dlouhé a stovky metrů široké holé pásy. „Ta jizva v krajině bude viditelná po dlouhá desetiletí. Je to pruh, který se táhne od západu k východu,“ uvedl ředitel Lesní správy Nasavrky Aleš Rusek. Jen v Nasavrkách a okolí zdevastovala větrná smršť loni v červnu na 800 hektarů lesa. „Spadly nejen třicetileté porosty, ale i dubové nebo bukové, které tady byly až 180 let. Bylo to k pláči,“ doplnil oborník Stanislav Zavřel z janovické obory.

Úplná obnova obory v Janovicích a poničených lesů na Chrudimsku bude trvat několik desítek let. „Něco zlé je na něco dobré. Nyní si můžeme připravit dřevinnou skladbu takovou, jakou budeme potřebovat. Aby vyhovovala oboře a pro zvěř byla optimální,“ dodal oborník Zavřel. Lesníci už mají to nejhorší za sebou, vytěžili téměř 360 tisíc krychlových metrů dřeva a teď sázejí nové stromky. Práce postupují díky přijatelnému počasí rychle. „Vysázíme dva tisíce stromků za den,“ potvrdil lesní dělník Josef Mika.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Zalesňování holin ale nepokračuje jen na Chrudimsku. Letos už lesníci na území celé České republiky vysázeli 60 milionů sazenic, což je nejvíc za posledních několik desítek let.

Poničený les
Zdroj: ČT24