Multikulturní týden 2010 láká nejen Pardubáky

Pardubice – Koncerty, přednášky, výstavy i pracovní dílny doprovází Multikulturní týden 2010 v Pardubicích, akci, kterou připravilo tamní informační středisko a centrum na podporu integrace cizinců. Originálním způsobem se snaží propojit společenské a kulturní zvyky Čechů a národnostních menšin.

Na pardubickém Pernštýnském náměstí vyrůstá mongolská jurta. Ukázka tradičního kočovnického stylu bydlení byla první akcí multikulturního týdne. Tlumočnice z Mongolštiny Myanganbayar Bazarjavová říká, že to byla atrakce jak pro zde žijící Asiaty, tak pro Čechy.

Dílna pro žáky základních škol dala dětem šanci vcítit se do role diskriminovaného. Učí se, co je příčinou nedorozumění a jak překonat komunikační bariéry. Multikulturní týden navazuje na školení i sportovně-zábavné akce. V Pardubickém kraji žije sedm a půl tisíce cizinců. Mnozí v regionu zůstávají, navzdory projektu dobrovolných návratů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Cizinci se již objevují i v jiných funkcích než jen jako dělníci v továrnách,“ nechala se slyšet vedoucí Centra na podporu integrace cizinců Pardubice Ivona Baklíková. Multikulturní týden 2010 – to je i hudba, tanec a ochutnávky mezinárodních jídel.