Sliby, chyby investora v Semilech

Semily – Soukromý investor sliboval, že ze staré továrny v Semilech postaví obchodní centrum. Místo toho ji ale zboural. A podle radnice navíc bez povolení. Na přestavbě staré budovy radní trvali, aby centrum do města lépe zapadlo. Nelíbí se jim ani to, že se investor snaží pokračovat v nové výstavbě.

Z továrního areálu v centru Semil zbyla jen hromada suti. Měla v něm vzniknout nákupní galerie a v sousedství supermarket. O přestavbu ale už nepůjde. „Firma to zbourala všechno a začala stavět novou stavbu,“ konstatuje místostarosta Semil Vladimír Šimek. „Ten záměr se podle mě mění příliš často,“ dodává Daniel Mach z odboru investic Městského úřadu Semily. 

Semily před časem s investorem smluvně ujednaly, že k poškození původní výstavby nedojde. Pod pokutou tři miliony korun, kterou město zvažuje uplatnit. Podle investora však za bourání může stavební firma. Podle radnice navíc investor svůj záměr prodal jiné společnosti. „Nedošlo plně k převodu práv a povinností a my se bojíme, abychom se nedostali do nějakého nového soudního sporu,“ uvádí Vladimír Šimek.  

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Radnici vadí také to, že autorizovaný inspektor, který podle novely stavebního zákona nahrazuje stavební úřad, semilskou stavbu teď legalizuje. Stavební úřad si na něj stěžuje ministerstvu pro místní rozvoj. „Díky jeho aktivitě byla zahájena stavba, která je v rozporu s územním rozhodnutím,“ říká vedoucí stavebního úřadu v Semilech Martin Hilpert. „Demoliční výměr vydával stavební úřad v Semilech. Budu dělat nový certifikát na změnu stavby před jejím dokončením. A to je v souladu se zákonem,“ tvrdí autorizovaný inspektor Josef Dvorský. „Nemáme nic proti tomu, aby si soukromý investor záměr upravil, ale aby to bylo v souladu s tím, co schválil zastupitelstvo,“ vysvětluje Daniel Mach.      

Investor, společnost Jaroslav Třešňák – Horova, odpověděla, že se ke stavbě nevyjadřuje. Sama semilská radnice má se stavbou problém od začátku. Tvrdí, že devítitisícové město pátý supermarket nepotřebuje. Radnice kývla na stavbu poté, co investor slíbil vybudovat širší nákupní a společenské centrum a právě do něj zakomponovat starší výstavbu.