Lidé v Doksech už mají opět teplou vodu

Doksy - V Doksech na Českolipsku byly obnoveny dodávky tepla a teplé vody. Třetina obyvatel města, mateřská škola, domov důchodců a městský úřad byly kvůli dluhům teplárenské společnosti Lenoxa bez tepla tři dny. Lenoxa po dlouhých jednáních část dluhu uhradila, a společnost RWE proto obnovila dodávky zemního plynu tamní teplárně. Podle mluvčího RWE Pavla Zajíce jsou ale dodávky zajištěny jen na týden, jednání s Lenoxou mají pokračovat.

Lidé v Doksech ale nejsou jediní, kdo kvůli dluhům Lenoxy zůstal bez tepla. Topení vychladla i obyvatelům 42 bytů v panelovém domě v liberecké čtvrti Ruprechtice, přestože za teplo platili přes 900 korun za gigajoul. „Tam se zatím problém s platbami vyřešit nepodařilo, a tak zůstávají bez plynu,“ řekl Zajíc. Situace tamních obyvatel, mezi nimiž převažují senioři a rodiny s malými dětmi, je o to kurióznější, že mají v domě čerstvě instalovanou vlastní plynovou kotelnu.

Vybudování vlastního zdroje tepla stálo družstvo vlastníků v Ruprechticích přes milion korun, nemohou se na ni ale napojit, protože Lenoxa odmítá odstavit svá čerpadla. Podle členů družstva je hlavní uzávěr v objektu Lenoxy. Do objektu tedy stále proudí voda, i když studená, protože přívod vody z Lenoxy nelze vypnout.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)