Referenda rozhodnou o letišti ve Vodochodech

Kralupy nad Vltavou – V Kralupech nad Vltavou se v současné době diskutuje o plánovaném rozšíření Letiště Vodochody. Sešli se tam zástupci iniciativy, která rozšíření odmítá, politici i veřejnost. Na setkání bylo pozvané také vedení letiště a zástupci investiční skupiny Penta k velkému rozčarování všech přítomných však nakonec nikdo z vedení letiště ani z Penty debatovat nepřijel i přes to, že jejich účast byla na všech pozvánkách uvedena.

Ředitel letiště Martin Kačur na webových stránkách Aera Vodochody zveřejnil zdůvodnění, proč se zúčastnit odmítají. Důvodů uvedl hned několik: především proto, že pozvánku nedostali s dostatečným časovým předstihem a také jim vadí forma organizace setkání. Vysvětlení připojil i mluvčí investiční skupiny Penta Martin Danko: „Bylo by korektnější, kdyby se diskuze konala za účasti zástupců nebo expertů, kteří se zaobírají problematikou letectví a hluku. Neměl by to být mítink v předvolebním období za účasti zástupců politických stran, kteří se v žádném případě nedají za experty na danou problematiku.“

Referenda k rozšíření letiště proběhla i v dalších obcích. Rozhodnutí padlo zatím ve Zlončicích, Chvatěrubech a také v Panenských Břežanech a všude byl výsledek zcela jednoznačný. Téměř 99 procent lidí si nepřeje, aby se z podnikového stalo letiště mezinárodní, které by ročně vypravilo až 17 tisíc letadel a odbavilo tři a půl milionu cestujících. Odpůrci se bojí především extremního hluku a exhalací a také ekologické katastrofy, která by mohla nastat v případě havárie některého z letadel poblíž chemických závodů v lokalitě. Vedení letiště však tvrdí, že nic takového nehrozí a že letové dráhy jsou od továren dostatečně vzdálené. Navíc se v regionu vytvoří až 3 000 nových pracovních míst. Samozřejmě se chystají i další referenda například v Bášti, v Máslovicích a během dubna proběhnou v dalších třech obcích.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Svůj průzkum veřejného mínění ale chystá i Penta, výsledky by měly být zveřejněny v dubnu. Zároveň Penta zpracovává i studii EIA, která posudek vlivu stavby na životní prostředí.

1
Zdroj: ČT24