V Hradci budou svítit soukromníci

Hradec Králové – Veřejné osvětlení v Hradci Králové je zastaralé a mnohde v havarijním stavu. Alespoň podle odborníků z občanského sdružení Světlo pro Hradec to tak je. Magistrát o problémech ví, už několik let marně hledá v soutěžích nájemce, který by se o světla postaral. V současné době se pokusí již pošesté svěřit provoz a investice do obecního osvětlení a semaforů soukromé firmě, která by měla přinést novou koncepci. Poslední soutěž zrušil antimonopolní úřad.

Hradecké veřejné osvětlení patří podle občanského sdružení k nejhorším v Česku. Stožáry jsou staré i více než tři desítky let, lampy jsou rozbité, plán dalšího rozvoje neexistuje. „Hradec býval na špičce veřejného osvětlení, poslední roky se propadl do té nejhorší kategorie,“ prohlásil odborník na světelnou techniku Jaroslav Kott ze sdružení Světlo pro Hradec a náměstkyně primátora města Pavla Finfrlová (ODS) doplnila: „Nejhorší věci vyměňujeme a natíráme. Stále se vlastně čeká na zásadní rozhodnutí, kudy se to technicky bude ubírat.“

O osvětlení se zatím starají technické služby. Kvalitnější a levnější provoz by podle radních měla zajistit soukromá firma, která by měla přinést novou koncepci modernizace a správy pouličního osvětlení. Odhadem za 200 milionů korun. Jenže ani po sedmi letech magistrát takovou společnost nenašel. Zatím poslední, pátou, soutěž zrušil antimonopolní úřad. „To osvětlení je prokleté. Svědčí to o tom, že firmy se o Hradec opravdu velmi perou,“ dodala Pavla Finfrlová. Privatizace veřejného osvětlení však má i řadu odpůrců. „Ten systém byl dobře udržován a celkem citlivě rozvíjen. Proto se domnívám, že je protismyslné, nahrazovat něčím novým to, co funguje,“ zdůraznil architekt Bohumír Prokop.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Hradecký magistrát předpokládá, že by současně s osvětlením pronajal také semafory.