Podnikání v Příbrami se prodraží

Příbram – Jako likvidační označují někteří podnikatelé v Příbrami záměr města odprodat obchody, ve kterých jsou v nájmu. Zastupitelé odhlasovali jednotnou cenu dvanáct tisíc korun za metr čtvereční. Ta se ale obchodníkům zdá příliš vysoká. Vadí jim navíc, že je o plánovaném prodeji město vůbec neinformovalo.

Alena Hlubučková provozuje obchod s hračkami na příbramském náměstí už sedmnáct let. Za tu dobu odvedla městu na nájmu více než tři miliony korun. Do prodejny zatéká, potřebovala by velkou rekonstrukci: „Pro nás by bylo přijatelné, kdyby vedení města přišlo s nabídkou prodat prostor za dva a půl milionu, ale protože bude rekonstrukce vyžadovat investice, slevíme například 300 tisíc.“

Místostarosta Příbrami Ivan Šedivý (ODS) ale říká, že vzhledem k tržní ceně, která činí 18 – 20 tisíc korun, jde o velmi slušnou částku. Dodal, že nikdo nikoho k ničemu nenutí. Někteří obchodníci mají také strach, že jim banka v tak krátkém čase peníze nepůjčí – a to by pro ně mohlo znamenat konec podnikání.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Díky prodeji by do městského rozpočtu mohlo přibýt až 109 milionů – město se majetku zbavuje, protože potřebuje splatit loňský asi 50milionový dluh za neproplacené faktury. Obchodníkům vadí, že s nimi o záměru nikdo dopředu nejednal. Vedení města se ale brání tím, že prodej nejdřív muselo odhlasovat zastupitelstvo.

Město slibuje, že o započtení vložených investic i o konkrétních podmínkách prodeje bude s jednotlivými podnikateli ještě jednat.