Chlumec prodal vlastní radnici, aby neskončila v exekuci

Ústí nad Labem – Zadlužená obec Chlumec u Ústí nad Labem dnes prodala v dražbě vlastní radnici a zdravotní středisko. Dvanáct milionů korun, které za ně získá, by měly stačit na zaplacení dluhu, kvůli kterému byla na ni uvalena exekuce. Chlumec ale ohrožují další pohledávky za víc než osmdesát milionů korun. Obecní kasu zadlužil podle současných radních bývalý starosta. Nevýhodně prodával pozemky, neplatil věřitelům a utrácel miliony z obecní pokladny.

„Všichni, co jsou dnes na radnici, tam byli celou dobu. I to volební období, kdy jsem tam byl já,“ hájí se bývalý starosta Roman Hanush. To však není podle ostatních radních směrodatné. „Na to jsou důkazy, že nikdo neměl o tomto stavu situace tušení až do té doby, než se přihlásili věřitelé,“ upozorňuje chlumecký radní Petr Vodňanský.

Na chlumecké radnici se navíc nahlas mluví o tom, že obec byla zadlužována cíleně. Radní se například netají obavami, že zadlužený Chlumec se může stát snadnou kořistí pro sousední Ústí nad Labem. „Toto je blábol. Já jsem byl naopak vždycky kritizován za to, že se s Ústím spojit nechci,“ brání se exstarosta Hanush. Spekulace odmítá také krajské město. „V žádném případě netaháme za nitky. Dnes je úplně jiné rozpočtové určení daní, takže pro město Ústí nad Labem by připojení Chlumce nebylo žádnou finanční výhodou,“ tvrdí primátor Ústí Jan Kubata.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nadějí je milosrdný stát

Dnešní úspěšná dražba zdravotního střediska a radnice může být podle současných radních prvním krokem k tomu, aby samostatný Chlumec přežil. Obec má už i jistý záchranný plán. „Chceme se zbavit nálepky neplatiče a potom si půjčit peníze regulérně u banky na rozumný úrok a postupně to umořit,“ věří v lepší budoucnost radní Vodňanský. Obci navíc nezbývá než doufat, že další exekuce vůči obci už soud neuzná a stát Chlumci odpustí i skoro 40milionový daňový nedoplatek. Pak by mohl být za čtyři roky bez dluhů.

Roman Hanush
Zdroj: ČT24