V Dříteči slaví Velikonoce stromem z vajíček

Dříteč - Obyvatelé obce Dříteč na Pardubicku si velikonoční svátky připomínají originálním způsobem. Děti i dospělí tam několik týdnů sbírali a barvili tisíce vajíček, kterými ozdobili strom uprostřed vesnice. Na svoji velikonoční břízu jsou náležitě hrdí. „Svátky jsou tím pestřejší a zajímavější, navíc je to za pár korun,“ říká starosta Dřítče Jozef Petrenec.

Do vyfukování, barvení a lakování vajíček se pustila celá vesnice. S ozdobami na velikonoční břízu pomáhali dospělí, ale hlavně děti ze základní a mateřské školy. „Používali jsme různé techniky - tempery, vodovky, fixy, potom i vosk či různé techniky bavlnek,“ vysvětluje učitelka Stanislava Madarasová.

Na stromě u obecního úřadu se pohupuje bezmála pět tisíc velikonočních vajíček. Při zdobení museli Dřítečtí použít zvláštní lešení. Sváteční atmosféru umocnily improvizované dílny ve společenském sálu. „Nejde ani tak o to, že barvíme vajíčka, ale že se něco děje a děje se to společně. Celá školka, škola i obec žijí společným životem, což je tím cílem,“ tvrdí ředitelka ZŠ a MŠ Světlana Vacková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Velikonoční strom bude podle starosty uprostřed vesnice stát tak dlouho, dokud se neomrzí nebo dokud z něj vítr nesfoukne poslední vajíčko.