Romové se vracejí domů, ale nemají kde bydlet

Pardubice – Všude dobře, doma nejlíp. Tak by asi mohla většina pardubických Romů charakterizovat svou zahraniční anabázi poté, kdy se pokusila neúspěšně získat politický azyl v některé z vyspělých západních zemí. Na Pardubicko se tak po necelém roce vracejí Romové, kteří zkoušeli žít v zahraničí. Ti, co v cizině neuspěli, začínají tady znova od nuly. Většinou však nemají kde bydlet.

Z Pardubicka loni odešly stovky Romů. Někteří mířili do Kanady, jiní do Velké Británie, Belgie nebo Holandska. Neúspěšní žadatelé o azyl se vrátili zpátky do České republiky. Nemají peníze ani bydlení. „Většinou se před odjezdem zbavili svých bytů a v současné době se nemají kam vrátit,“ popisuje situaci navrátilců romský poradce Radek Flosman.

Pan Danihel se vrátil z Holandska před měsícem. Teď řeší, co bude dál. Bydlet musí u svého syna. „Nemám kde bydlet, jsem prakticky na ulici, navíc nemohu sehnat práci,“ stěžuje si Dušan Danihel po svém návratu z Holandska.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Terénní pracovníci se snaží Romům, kteří se ze zahraničí vrátili, pomáhat. Romové totiž začínají od nuly. „Někteří by se rádi vrátili do zahraničí, ale jiní přiznávají, že to v té Kanadě nebylo jen růžové, a jsou rádi, že jsou opět v Česku,“ přibližuje pocity Romů terénní pracovník Branislav Štefanča.

Zatím všechno nasvědčuje tomu, že většina Romů z Pardubicka se bude letos postupně ze zahraničí vracet. Magistrát Pardubic už se na to začíná připravovat. „Máme připravenou městskou ubytovnu a musíme postupovat nestandardně. Nemyslím si však, že nastane nějaký kolaps,“ doufá Radek Flosman.

Podle odhadů by se letos jen do Pardubic mohlo vrátit ještě asi sto Romů.