V Kutné Hoře začíná sezona

Kutná Hora – Kutná Hora zahajuje turistickou sezonu. Řadu lákadel nabízejí hlavně místní památky a už v sobotu 10. dubna večer se ve městě koná V. ročník slavnostního zahájení turistické sezony 2010. Je možné se vydat společně s netradičním průvodem ulicemi Kutné Hory a zhlédnout atraktivní scénky z historie města. Program začíná v zahradě kláštera řádu sv. Voršily, poté se mohou návštěvníci vydat po stopách husitů přes Václavské náměstí, kolem Morového sloupu až ke kostelu sv. Jakuba. Program vyvrcholí opravdu neobvyklým zakončením na Palackého náměstí.

Kostnice v Kutné Hoře - Sedlci patří mezi nejnavštěvovanější památky středních Čech, v závěsu za ní se drží například chrám svaté Barbory. Obě památky stejně jako některé kostely lákají mimo jiné na letní večerní prohlídky. „Jsou připraveny prohlídky při svíčkách, kdy se začne v katedrále za zpěvu gregoriánského chorálu, potom zájemci přecházejí do kostnice a zde jim je opět při svíčkách poskytnutý výklad,“ vysvětlil Karel Koubský z Římskokatolické farnosti Kutná Hora - Sedlec. Město stříbra nabízí i prohlídku dolů, kde kutnohorští havíři těžili drahý kov už od druhé poloviny 13. století. Měsíc duben rozezní varhanní koncerty, červen patří tradičnímu Stříbření Kutné Hory a každý večer od 1. června až do poloviny září tzv. Kutnohorskému létu. „Co v Kutné Hoře dosud nebylo, jsou královny popu, které by zde měly zazpívat v sobotu 3. července na nádvoří Jezuitské koleje,“ uvedla ředitelka Průvodcovské služby Kutná Hora Ivana Vopálková.

Ceny vstupného se zatím nemění. I když Kutná Hora zaznamenala za loňský rok asi dvacetiprocentní úbytek návštěvníků, letošní únorová a březnová čísla si stojí lépe. Za posledních 15 let se skladba turistů proměnila, tři čtvrtiny jich nyní tvoří cizinci. „Od zápisu Kutné Hory na seznam UNESCO přivítáme letos v létě miliontého návštěvníka ve Vlašském dvoře. Ke konci března to je 971 609 návštěvníků,“ dodala ředitelka Vopálková.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Oficiálně začne turistická sezona o tomto víkendu akcí Probouzení Kutné Hory. V bohatém programu budou například věšet Jana Roháče z Dubé na šibenici.

V sobotu 10. dubna večer se ve městě koná V. ročník slavnostního zahájení turistické sezóny 2010. Je možné se vydat společně s netradičním průvodem ulicemi Kutné Hory.
Zdroj: ČT24