Tanvald vypomůže kraji s lůžky dlouhodobé intenzivní péče

Tanvald – V Libereckém kraji chybí lůžka dlouhodobé intenzivní péče. Zařízení tak musejí nechávat pacienty zbytečně dlouho na klasickém JIPu, jehož intenzivní péči již nepotřebují a mohou zde zabírat místo potřebnějším. Situaci má alespoň částečně vyřešit pořízení nových lůžek dlouhodobé intenzivní péče v Tanvaldu. Ani při navýšení počtu těchto lůžek jich však v kraji dostatek nebude. Již nyní v tanvaldské nemocnici předpokládají, že se lůžka, která jinde chybí, v brzké době zcela zaplní.

Člověk, který nemůže dýchat bez plicní ventilace, ale jinak je stabilizovaný, je typickým příkladem pacienta pro dlouhodobou intenzivní péči. Nemocný na tomto lůžku většinou stráví i několik let, v kraji ale tato péče chybí. V nemocnicích jsou kvůli tomu přetížené jednotky intenzivní péče, protože na dlouhodobou intenzivní péči jsou čekací listiny. „Jejich obložnost se pohybuje na hranici 99,7 procenta,“ potvrdil ředitel Nemocnice Tanvald Robert Poskočil a ředitel VZP Liberec Jiří Benedikt doplnil: „Nemocnice v kraji obecně dlouhodobě hlásí, že mají přetlak v pacientech, kteří potřebují dlouhodobou intenzivní péči. To znamená, že mají zaplněná oddělení ARO i oddělení intenzivní péče.“

V Tanvaldu právě vzniká 21 lůžek dlouhodobé intenzivní péče, doposud jich zde bylo pouze deset. „Pacient, kterému selhávají jedna či více životních funkcí, se dostává na dlouhodobou intenzivní péči a pacient, který už tyto obtíže nemá, se dostává na dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči. Takto jsou v podstatě rozdělena oddělení DIP a DIOP,“ dodal ředitel Poskočil. Stejně jako dlouhodobá intenzivní péče v kraji chybí i lůžka pro doléčení a rehabilitaci pacientů po mozkové příhodě. „Snažíme se, abychom v té třetí, doléčovací fázi, která je nesmírně důležitá, snížili smrtnost a invaliditu těchto pacientů,“ uvedl ředitel Nemocnice Semily Jaroslav Krutský. Kdy vznikne v Libereckém kraji tento takzvaný Iktový program, se zatím neví. Přednost dostala právě lůžka oddělení DIP a DIOP.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Lůžka dlouhodobé intenzivní péče budou v tanvaldské nemocnici uváděna do provozu postupně až do 1. června, kdy by jich všech 21 mělo fungovat.