Lidé mohou mláďatům uškodit i z dobré vůle

Votice (Benešovsko) – Příchod jara přináší každým rokem ochráncům přírody řadu starostí a další problémy způsobují lidé, kteří neodolají a v přírodě sahají na zdánlivě opuštěná mláďata. Matka si je třeba pouze ukryje, avšak po kontaktu s lidmi si jich přestane všímat. Ve Voticích na Benešovsku však skončila mláďata veverek v útulku oprávněně, spadla totiž ze stromu. Posláním stanice je péče o zraněné volně žijící živočichy, jejich léčení a opětovný návrat do volné přírody, proto se jich zde ujali zcela samozřejmě.

Tři veverčata spadla s celým hnízdem při vichřici na Táborsku. Právě silný vítr, kácení stromů nebo úprk matky před predátorem je nejčastější příčinou pádu mláďat veverek. Na zemi už je matka nenakrmí. „Sameček má pohmožděnou zadní nožičku. Vypadá to však, že vše bude v pořádku a budeme je moct vypustit zpátky do přírody,“ uvedla vedoucí stanice pro zraněné živočichy ve Voticích Lucie Spálenková. Aby přežila, krmí je nyní ochranáři neslazeným kondenzovaným mlékem s vločkovým vývarem. Stejně jako dalšího nového pacienta: asi třítýdenní mládě zajíce polního. „Bylo nalezeno v jízdárně, kde mu hrozilo ušlapání kobylami. Bylo podchlazené,“ dodala Spálenková.

Votická záchranná stanice ročně přijme asi 700 živočichů. Mláďat jsou desítky, někdy ale zbytečně. Lidé neuváženě sbírají například zdravé malé zajíce nebo srnčata v domnění, že jsou opuštěná. V záchranné stanici jim sice pomohou, jejich matku ale nikdy plně nenahradí. „Pro mláďata odchovaná lidskou péčí je složitější jejich návrat do volné přírody. Lidé by je měli nechat na místě a volat záchrannou stanici pouze v případě, že jsou ta mláďata očividně vysílená nebo zraněná,“ vysvětlil předseda organizace Ochrana fauny ČR Pavel Křížek a Lucie Spálenková doplnila: „U zajíců je nejčastější nezodpovědnost pejskařů. Nechávají totiž mláďata olízat a matky je potom opustí, protože z nich cítí predátora.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle ochránců přírody přijde další nápor v květnu, kdy lidé do záchranné stanice budou nosit mláďata pěvců a malých dravců.

Votická záchranná stanice ročně přijme asi 700 živočichů.
Zdroj: ČT24