V Lounech se bojovalo za lepší zdravotnictví

Louny – Více než stovka demonstrantů dnes na náměstí v Lounech protestovala proti horšící se zdravotní péči v regionu. Její dostupnost se podle nich prudce snížila. Lidem se nelíbí, že soukromý majitel lounské nemocnice uzavřel oddělení chirurgie a interny a nechal v ní jen lůžka následné péče.

V Lounech už teď budou prosperovat jen pohřební ústavy, alespoň to tvrdí starosta obce Brodec Pavel Beneš. Ten demonstraci na lounském náměstí svolal. Podle něj za to může jednoznačně lounská radnice, která se před šesti lety vůbec nesnažila zabránit prodeji nemocnice do soukromých rukou.

Lounský starosta Jan Kerner (ODS) se přiznal, že se tehdy bál převzít nemocnici s dluhy ve výši několika desítek milionů korun. „Louny mají zhruba 18 tisíc obyvatel, ve vesnicích okolo žije dalších 18 tisíc. Zrušili tedy nemocnici pro 35 tisíc lidí,“ podotkl Pavel Beneš.

Reportáž a vstup Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lounská radnice už po domluvě s krajem vyjednala, že pacienty z Lounska budou přijímat nemocnice ve Slaném, v Mostě, Rakovníku a v Žatci. Obyvatelé z vesnic kolem Loun ale tvrdí, že nový systém nefunguje. Podle kritiků není nikde zaručeno, že vytipované nemocnice musí pacienta z Lounska přijmout. Starosta Kerner však tvrdí, že je to nesmysl.

Svolavatelé dnešní protestní akce chtějí, aby byla pro pacienty z Lounska vyčleněna jediná nemocnice v okolí – taková, kde budou mít vždy dveře otevřené. Odborníci ani lounská radnice s jednou spádovou nemocnicí nesouhlasí. Podle nich je pro pacienty lepší, když si budou moci vybrat podle vzdálenosti nebo specializace. U pacientů s vážnějším zraněním stejně rozhodne záchranná služba, do které nemocnice budou přivezeni.