Vratislavický parovod ustoupí nové zeleni

Liberecko – Jedné ze svých nechtěných dominant se zbaví Vratislavice nad Nisou na Liberecku. Parovod, který prochází přímo zámeckým parkem, ustoupí nové zeleni. Jde ale spíš o výjimku. Kdyby se pod zem měly schovat všechny roury, které Libercem prochází, stálo by to podle tamní teplárny půl miliardy korun.

Dominantou parku zůstane parovod už jenom několik dní. V podzemí teplo proudí novým potrubím, zbývá odstranit to staré. Proč kdysi roura park přeťala, dnes nikdo neví. Místopředseda představenstva Teplárny Liberec Tomáš Balcar se přiklání k názoru, že rozhodnutí tehdy padlo hlavně z finančních důvodů.

Odstranit 250 metrů potrubí a nahradit ho novým bude stát pět milionů korun. Na místě roury bude zase park. Starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka informoval, že přibudou nové lavičky, osvětlení i zeleň.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Nad zemí vede v Liberci 25 kilometrů potrubí. Přeložit ho pod zem není podle teplárny technicky žádný problém. Je to ale drahé, k výrazným úsporám tepla přitom nedochází, jak potvrdil Tomáš Balcar. „Přeložit všechny parovody pod zem by bylo finančně opravdu velmi náročné, což by se projevilo ve zvýšené ceně za teplo,“ uvedl primátor Liberce a člen dozorčí rady Teplárny Liberec Jiří Kittner (ODS).

Teplárna Liberec však slibuje uložení parovodů pod zem i na jiných místech, hlavně tam, kde se to bude hodit.