Praha 3 dostala od ÚOHS pokutu 70 000 za zakázku na prodej bytů

Brno - Městská část Praha 3 dostala pokutu 70 000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Radnice nezákonně rozdělila zakázku na privatizaci bytů i nebytových prostor na dvě menší, čímž zúžila počet potenciálních uchazečů o zakázku. Pokuta je zatím nepravomocná, radnice se proti ní může odvolat k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi.

Praha 3 rozdělila zakázku na dvě, hodnota každé se tak snížila. Radnice tak nevyhlásila zakázky veřejně, ale pouze formou e-mailu oslovila pět firem. Pokud by radnice použila správná pravidla, do tendru by se mohlo přihlásit více uchazečů. „Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl Rafaj. Radnice nakonec vybrala společnost Severní nemovitostní. Kdo je majitelem této firmy, nelze z obchodního rejstříku konkrétně zjistit. V obchodním rejstříku je jako majitel uvedena společnost Waystar Holding S.A. se sídlem v Panamě. Mluvčí žižkovské radnice Jan Sotona rozhodnutí nechtěl komentovat. „Nemůžeme se vyjádřit, dokud ho nebudeme mít v ruce.“

ÚOHS kvůli pochybení radnice zahájil správní řízení, v němž se zabýval dvěma uzavřenými smlouvami mezi radnicí a Severní nemovitostní z června a července 2008. V prvním případě šlo o provizi za prodej 215 pronajatých bytových jednotek a 22 nebytových v ceně 1,56 milionu korun. Ve druhém pak o prodej 169 pronajatých bytových jednotek a 29 nebytových v ceně 1,79 milionu Kč. Pokud by se přihlásilo více firem, mohla být provize nižší a radnice mohla ušetřit, vyplývá z vyjádření úřadu.

Pokutu za obdobné pochybení dostala radnice Prahy 3 také loni v červenci, a to 60 000 korun. Radnice předloni v listopadu zadala zakázku s názvem Převod bytových a nebytových jednotek v takzvaném zjednodušeném podlimitním řízení, tedy rovněž přímým oslovením pěti firem. Radnice pokutu zaplatila a neodvolala se proti ní.

Privatizaci bytů na Praze 3, jejíž území tvoří pražská čtvrť Žižkov a část Královských Vinohrad, provázel v minulosti nesouhlas části nájemníků dotyčných bytů. Ti se domáhali výrazně nižších cen, než za které je radnice chtěla prodávat. Lidé kvůli tomu sepsali i petice a uspořádali několik protestů.

Na Praze 3 se možná manipuluje s cenami bytů
Zdroj: ČT24