Podzemí kostela v Dolních Chabrech je v ohrožení

Dolní Chabry (Praha) – Románskému kostelu Stětí svatého Jana Křtitele v obci Dolní Chabry hrozí, že přijde o unikátní podzemní vykopávky. Neodborně provedená rekonstrukce ze sedmdesátých let, při které se podzemní prostory odkryly, způsobila praskání zdí. Podle archeologů zřejmě bude nutné vykopávky z jedenáctého století zasypat. Přes své nepopíratelné umělecko-historické hodnoty nepatří kostel k příliš známým a často navštěvovaným památkám Prahy především proto, že leží na vzdáleném okraji metropole.

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech by se dal popsat také jako tři v jednom. Jako jediná románská stavba na území Prahy v sobě skrývá pozůstatky dvou ještě starších sakrálních budov. „Jestliže kostel datujeme asi do poloviny nebo třetí čtvrtiny 12. století, s rotundou se dostáváme někam na přelom 11. a 12. století a ta podélná stavba je ještě starší,“ uvedl archeolog Michal Tryml. Při rekonstrukci kostela před pětatřiceti lety byly v hloubce dvou metrů objeveny základy původních staveb: patka, jež nesla tribunu kostela, a také dlaždice z pálené hlíny se zajímavými reliéfy. „Většina z reliéfů se na území Čech vůbec nevyskytuje. Z těch s lidskými postavami lze jmenovat poprsí císaře Nera nebo Daniel v jámě lvové,“ dodal Michal Tryml.

Jenže právě odkryté podzemí stojí podle archeologů za špatným technickým stavem kostela. Způsobuje práskání zdí a vzlínání vlhkosti do románských fresek. Stále častěji se tedy mluví o nutnosti ho zasypat. Ještě letos statici společně s památkáři rozhodnou, zda je možné v kostele podzemní vykopávky zachovat a navrhnou způsob opravy celé budovy. Finanční pomoc přislíbil také magistrát. „To je věc, která je vyloženě na grant města, myslím, že má velikou šanci, pokud si požádají, v příštím roce peníze dostat,“ potvrdil ředitel Odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy Jan Kněžínek.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Jedinečnou a možná i poslední šanci prohlédnout si podzemí kostela, které je jinak nepřístupné, mají starousedlíci i návštěvníci Chaber v neděli 25. dubna v rámci Mezinárodního dne památek.

Románskému kostelu Stětí svatého Jana Křtitele v obci Dolní Chabry hrozí, že přijde o unikátní podzemní vykopávky.
Zdroj: ČT24