Letecké muzeum v Kbelích vstupuje do 42. sezony s novými exponáty

Praha - Letecké muzeum v pražských Kbelích zahajuje novou sezonu, letos už v pořadí 42. Početností a kvalitou sbírek patří k největším leteckým muzeím v Evropě. V současnosti má ve sbírkách 275 letadel, z nichž 110 je vystaveno v nekrytých expozičních prostorech, 155 dalších je uloženo v depozitářích. Perličkou a zároveň novinkou letošní expozice je obojživelný letoun SARO 19 Cloud.

Stroj byl vyroben v roce 1930 v pouhých 5 exemplářích, které byly schopné přistávat zároveň na vodě. Na obojživelník se vešlo kromě 2 členů posádky také 8 cestujících. To zaujalo ve 30. letech vedení ČSA, které začaly stroj využívat na pravidelné lince mezi Prahou a Sušakem. Před druhou světovou válkou však byl z provozu stažen, zakonzervován a v 60. a 70. letech kotvil jako hausbót na Vltavě. Na Orlické přehradě jej v roce 1975 pracovníci muzea objevili, opravili a dnes je po patnácti letech opět cenným kouskem expozice.

Podle ministra obrany Martina Bartáka, který se dnešního otevření expozice účastnil, historie stroje připomíná tradici Českých aerolinií a je podle něj i jakousi výzvou, že by se český stát neměl zbavovat svého národního dopravce.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Muzeum je jedním z největších v Evropě

Muzeum bylo založeno v roce 1968 v areálu historického vojenského letiště Praha - Kbely, které bylo první leteckou základnou vybudovanou po vzniku Československa v roce 1918. Početností a kvalitou sbírek patří k největším leteckým muzeím v Evropě. V současnosti má ve sbírkách 275 letadel, z nichž 85 je vystaveno ve čtyřech krytých halách, 25 v nekrytých expozičních prostorech, 155 je uloženo v depozitářích a 10 letuschopných je provozováno. Řada letounů patří ke světovým unikátům.

Expozice muzea se vztahuje bezprostředně k historii československého a českého letectví, zvláště vojenského. Pro srovnání jsou vystaveny také vybrané typy světově významných letadel a kromě toho také množství leteckých motorů, součásti draků letounů, výzbroj, výstroj, uniformy, prapory, vyznamenání a další památky, které se vztahují k historii československého a českého letectví.

Kdy vyrazit do muzea?

V letošním roce začíná muzejní sezona 24. dubna a končí 31. října 2010. Muzeum je otevřeno v letní sezoně, květen až říjen, a to každý den mimo pondělí od 10.00 – do 18.00 hodin. Vstup do muzea je zdarma.