Pardubický kraj má místo pro úředníky

Pardubice – Po deseti letech sporů a složitých jednání má být úřední budova v centru Pardubic převedena ze státu do vlastnictví kraje, návrh už schválili senátoři, podporu získal napříč politickým spektrem.  Definitivní tečku za dlouho trvajícím procesem udělá podpis prezidenta. Kraj si od převodu slibuje větší úspory a další místa pro své zaměstnance. O převod budovy, kde sídlí nejen krajští úředníci, ale také zaměstnanci magistrátu i dalších institucí, usiloval deset roků.

Vítězné tažení v boji za kanceláře pro své úřadníky. Tak Pardubický kraj mluví o vyjednávání, na jehož konci je výměna budovy za dvě jiné. Hlavním argumentem je hledání úspor. „Chceme samozřejmě také snížit provozní náklady, které máme na výkon přenesené působnosti státní správy,“ prohlásil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD). Dosud jen bezplatně zapůjčenou budovu chce kraj přestavět na úřednické sídlo. Do kanceláří se dnes vejde 270 zaměstnanců. „Pro naše úředníky budeme využívat zhruba 140 míst,“ uvedla vedoucí Odboru kanceláře ředitele KÚ Pardubického kraje Jana Haniková a hejtman Martínek doplnil: „Chceme také do jednoho místa přesunout všechny ostatní krajské instituce, které jsou různě rozstrkány po městě Pardubice.“

O budovu za 200 milionů korun měl zájem i pardubický magistrát, v objektu má kolem sedmi desítek úředníků. Ti by se ale podle současných platných dohod stěhovat neměli. „Vzhledem k tomu, že město do některých prostor investovalo poměrně značné částky, jedná se například o prostory pasů nebo občanských průkazů, bylo by velmi neekonomické se odsud stěhovat,“ vysvětlil vedoucí kanceláře primátora Magistrátu města Pardubic Michal Zitko. Zázemí pro úředníky magistrátu zaručuje dohoda mezi městem a krajem, některé jiné instituce naopak budou muset budovu opustit. „Stát zřejmě neměl prostředky a možná ani zájem, aby do té budovy, kromě nutné údržby, investoval,“ dodala Jana Haniková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Po bezúplatném převodu počítá kraj se stavebními úpravami. Pokud zákon podepíše prezident, velké stěhování úředníků začne ještě letos.

Po deseti letech sporů a složitých jednání má být úřední budova v centru Pardubic převedena ze státu do vlastnictví kraje.
Zdroj: ČT24