Hospital Kuks chce opravit špitální hřbitov

Trutnovsko – Barokní hospital Kuks na Trutnovsku získal od státu novou památku. Jde o chátrající špitální hřbitov, který byl kdysi součástí areálu. Dnes je toto pietní místo v dezolátním stavu a zachránit ho má právě převedení pod národní kulturní památku. Jeho noví správci sázejí na dotace.

Místo barokní kaple jsou na hřbitově, kde kromě obyvatel Kuksu leží někdejší chovanci, milosrdní bratři a církevní hodnostáři, jen hrubé obrysy stavby z roku 1920. Kolem ní pak lze spatřit poničené pomníky, ulámané náhrobky a zborcenou obvodovou zeď. Památce však čekají lepší časy, jak potvrdil kastelán Hospitalu Kuks Libor Švec.

Chátrající hřbitov se až po mnoha letech stal součástí rozsáhlého barokního areálu. Národní památkový ústav ho převzal od státu. Ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Hradec Králové Ladislav Košťál říká, že takový převod je výjimečný, ministerstvo kultury se údajně podobným převodům brání.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Hospital na Kuksu proslulý Braunovými sochami očekává až půlmiliardovou evropskou dotaci. Na údržbu a opravy hřbitova se ale peníze použít nedají, a proto správci památky hledají další možnosti. Libor Švec uvedl, že existuje mnoho státních fondů určených k údržbě podobných areálů.

Upravený hřbitov by se měl stát součástí prohlídkové trasy. Podle kastelána ale nadále zůstane klidným pietním místem.