Beltine v Řepoře v rytmu folku i metalu

Praha – Letošní keltský festival Beltine se uskutečnil ve skanzenu v pražských Řeporyjích. Navzdory hrozícímu dešti přišlo stejně jako v předchozích letech několik tisíc lidí, aby si společně zatancovaly, zazpívali a oslavili příchod jara. Pořadatelé i letos zajistili nejen kapely ze zahraničí i Česka, ale také bohatý doprovodný program. Největší odezvy u publika pak vyvolali polští Beltaine a italští Folkstone.

Hned první kapelou, která na letošním Beltinu v Řepoře vystoupila na pódium, byli polští Beltaine. Nasadili hned od počátku velmi vysokou laťku, kterou bylo jen těžko možné překonat. Vokální i instrumentální kousky s krásným zvukem houslí, dud i flétny diváky od počátku rozhýbaly, takže rázem dostal celý festival spád. Beltaine si také vystoupení v zákulisí pochvalovali – ocenili výbornou atmosféru i české pivo. Rozjeté „kelty“ pak provázela večerem například tradiční Asonance nebo 1st Czech Pipes and Drums, kteří při této příležitosti pokřtili nové album.

O půlnoci vystoupila očekávaná skupina Folkstone z Italského Bergama. Desítka hudebníků hraje společně od roku 2005, do Česka však přijeli poprvé. Na Beltainu představili písně ze obou svých dosavadních CD. Jejich charakteristickým stylem je kombinace středověké hudby s heavy metalem. Navíc se snaží využívat tradiční nástroje, které používali hudebníci v severní Itálii, například místní dudy, a proto je jejich vystoupení netradičním hudebním zážitkem.

Se svým stylem uspěli nejen v rodné Itálii, kde mají většinu koncertů, ale jsou vítanými hosty i na zahraničních festivalech například v Německu, Rakousku nebo ve Švýcarsku. Na Beltainu si kromě skvělé atmosféry pochvalovali zejména skvělou domácí medovinu.

Druhý den ráno tahala spáče ze spacáků a celt osvědčená skupina Hakka Muggies, celý festival pak uzavřel svým smyčcem Honza Hrubý a Kukulín. Stejně jako v předešlých letech mohli lidé přispívat do „kuřecí“ sbírky České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti. Za předchozí léta se díky sbírce vybralo pro potřeby dětí 130 tisíc korun.