V zavřené porodnici v Opočně chátrají přístroje za statisíce korun

Opočno – Ačkoliv porodnické oddělení v nemocnici v Opočně už čtvrtým rokem nefunguje, stále na něm leží nevyužité přístroje za stovky tisíc korun. To kritizuje personál z ostatních oddělení. Vedení nemocnice na svou obranu uvádí, že o přístroje neměl nikdo zájem. Než se porodnice v roce 2007 zavřela, prošlo oddělení navíc nákladnou opravou.

Znalci oslovení Českou televizí ohodnotili například nepoužívané nahřívací lůžko pro kojence částkou sto deset až dvě stě tisíc korun, taktéž nepoužívaný inkubátor na sto osmdesát tisíc korun. „Ty přístroje by mohly fungovat, jsou funkční, jestli to někoho napadlo nebo ne, to já nevím, ale krajští úředníci tady byli a viděli to, včetně pana ředitele z holdingu,“ uvedl primář chirurgického oddělení opočenské nemocnice Milič Světlík. „Ty přístroje by určitě mohly fungovat, tady jsou naprosto nevyužité, nevíme proč,“ řekla k tomu vrchní sestra Libuše Jonášová. S kritikou se přidal i primář chirurgie Světlík: „Takto by v soukromém zařízení nikdo nehospodařil, to je opravdu velmi nehospodárné.“ Právě oddělení chirurgie hrozí taktéž uzavření, údajně kvůli tomu, že tamní sály nevyhovují z hygienického hlediska. Dalším důvodem pro zrušení oddělení by mohlo být i ekonomické hledisko.

Vedení nemocnice v Náchodě, pod kterou opočenská spadá, tvrdí, že využití pro přístroje nenašlo, i když se o to snažilo. „O přístroje nebyl zájem,“ prohlásil ředitel Všeobecné nemocnice Náchod Miroslav Vávra. Nemocnice Královéhradeckého kraje se topí ve stamilionových dluzích a každoročně je kraj dotuje desítkami milionů korun.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)