Zastupitelé Prahy 7 opět nerozhodli o výstavbě nové radnice

Praha – Již 17 let se zastupitelé Prahy 7 pokoušejí domluvit na výstavbě nové radnice, protože úřad sídlí v nájmu a za pět let mu končí smlouva. Teď měli schvalovat projekt nové radniční budovy od společnosti PPF za miliardu a 300 milionů korun, proti kterému byla opozice i část veřejnosti. Do hry ale nečekaně vstoupila další nabídka – koupit nebo pronajmout Parkhotel.

Úřad Prahy 7 má pronajatou část budovy finančního ředitelství, nutnost přestěhovat úředníky do vlastní radnice zastupitelé řeší už 17 let. Kvůli finanční krizi však řada projektů padla. Zůstala jen podle vedení městské části jediná výhodná nabídka od společnosti PPF, která chce radnici postavit u Argentinské ulice. Návrh nyní měli schvalovat zastupitelé.

„PPF byla jako jediná společnost ochotna odgarantovat konečnou cenu a zbytek vzít na sebe,“ říká starosta MČ Praha 7 Marek Ječmének. Podle opozice jde ale o megalomanskou a předraženou stavbu, k níž se navíc neměla možnost vyjádřit veřejnost. Zastupitel Milan Bendl (SZ) se nechal slyšet, že zaplatit peníze firmě, která sídlí v daňovém ráji na Kypru, je podivné.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Nezávislý architekt Zdeněk Meisner se podle svých slov obává snížení hodnoty čtverečního metru v důsledku růstu administrativy v oblasti bubenského nádraží. Schvalování projektu ale zastavila nečekaná nabídka, která dorazila těsně před zasedáním zastupitelstva od izraelské společnosti Neocity Group. Ta chce Praze 7 pronajmout nebo za 850 milionů prodat Parkhotel. Přestože se radním nabídka zdá podivná, vstoupí se zástupcem Parkhotelu do jednání.

Zastupitelé městské části budou o nové budově radnice znovu jednat v září. Vzhledem k tomu, že jde o kontroverzní téma a navíc je měsíc před komunálními volbami, podle mnohých z nich je málo pravděpodobné, že k rozhodnutí dojde.