Soud potrestal neonacisty, kteří vloni terorizovali Benešov

Benešov – Okresní soud v Benešově potrestal dvanáct mladíků sympatizujících s neonacismem, kteří před rokem a půl při svém tažení Benešovem cíleně útočili na kolemjdoucí. Zmrzačili přitom jednoho studenta a obuškem zbili i jednoho Roma. Pět z těchto útočníků, mezi nimiž jsou i mladiství, se podle soudu dopustilo těžkého ublížení na zdraví. Pokud rozsudek nabude právní moci, půjdou do vězení, zbylí dostali podmínky a jeden veřejné práce.

V říjnu 2008 se v Benešově sešla asi 20členná skupina mladých lidí sympatizujících s neonacismem vybavených teleskopickými obušky a boxery. Chtěli se mstít za zbití svého kamaráda. Podle policie zaútočili na nejméně osm kolemjdoucích, jednoho z nich - studenta oblečeného podle skejtové módy - zkopali tak, že mu lékaři museli vzít slezinu. Druhým zraněným byl Rom.

Policie dvanáct mladíků obvinila teprve půl roku od jejich řádění. Teď je benešovský krajský soud odsoudil. Pět z nich má jít za těžké ublížení na zdraví do vězení, nejdéle na 30 měsíců. Zmocněnec poškozených Jakub Polák je ale s kvalifikací útoků nespokojený: „V obžalobě vůbec není zmínka o neonacismu, je to posuzováno pouze jako výtržnost.“

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Předsedkyně senátu Okresního soudu Benešov Doubková říká, že soud je vázán žalobním návrhem. Až na jednoho si všichni odsouzení ponechali lhůtu na odvolání, stejně jako žalobkyně. Zmocněnec poškozených se na místě odvolal proti výroku o výši škody. Případem se teď bude zabývat krajský soud v Praze.