Liberecké letiště zatím zůstane městu

Liberec – Zastupitelé Liberce o prodej letiště nestojí a odmítli o něm i hlasovat, přestože se našel kupec, který nabízí městem požadovanou částku. S letištěm tak Liberci zůstává i otázka, kde nyní město sežene přes sto milionů korun, se kterými za prodej plochy už od začátku roku počítá.

Oficiálně je letiště pořád na prodej. Dokonce má i konkrétního kupce, který za něj nabízí 105 milionů korun – částku, kterou si město přálo. Přesto vůle prodat letiště chybí. Zastupitelé jsou většinou proti. V rozpočtu teď ale miliony schází. Podle primátora Liberce Jiřího Kittnera (ODS) budou muset odpůrci prodeje přijít s možností, jak peníze získat.

Opačná strana rozděleného magistrátu chce šetřit. Kde přesně, to však neví. Náměstek primátora Liberce František Hruša (ČSSD) říká, že mnoho investic lze odložit do příštího roku. Kromě opozice je proti prodeji i Liberecký kraj. Letiště by podle něj mělo zůstat veřejné, i kvůli zárukám, co s poslední velkou rozvojovou plochou Liberce bude. Peníze na koupi ale kraj nemá.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

„Chceme dát šanci politikům, kteří přijdou po nás,“ uvedl radní pro dopravu Martin Sepp (ČSSD). Zastupitel Liberce Jiří Šolc (SOS) zase hovoří o pronájmu letiště. Jiří Kittner dodal, že přistávací plocha je navíc zahrnuta v územním plánu města.

Poslední možnost rozhodnout o letišti budou mít zastupitelé v září. Ve hře je totiž ještě možná dohoda s krajem. Zatímco ten ale nabízí pozemky, město potřebuje peníze. Problém tedy nejspíš zdědí nové zastupitelstvo.