Pražská záchranka jede do Evropy

Praha – Pražská záchranka má dvě nové sanitky, svými vlastnostmi jediné v Evropě. Jejich provoz nebude výhodou jen pro obyvatele hlavního města, vozy speciálně upravené pro dálkové transporty budou vozit pacienty po celé Evropě, auta totiž budou pomáhat s návratem zraněných lidí zpět do Česka. Slavnostní předávání a křest nových speciálních vozů pro asistenční a repatriační činnost Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy proběhlo dnes ve výjezdovém stanovišti ZZS.

Sanitka jeden den vyrazí z Česka do místa, kde se pacient zranil. Tam, přímo uvnitř vozu, zdravotníci přespí, druhý den nemocného naloží a dovezou zpátky domů. Speciální sanitka je tak alternativou k převozu letadlem, který pacienta může stát až stovky tisíc korun. „Sanitní vůz dojede kamkoli na území Evropy, případně i na ostrovy ve Středomoří. Tedy všude tam, kde Češi tráví dovolenou,“ uvedl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Nová auta budou nasazena i do běžného provozu v Česku, kde se budou mimo jiné zapojovat do tzv. „asistencí“, například na demonstracích nebo politických mítincích. Záchranářům vozy nabízejí potřebné zázemí, jako je třeba klimatizované útočiště při celodenní práci na jednom místě. Součástí vybavení je kromě zdravotnického zázemí také sprcha, toaleta, kuchyňský kout a místo k odpočinku, posádce by tak sanitka měla sloužit jako jakýsi mobilní hotel.

Nová auta váží každé více než 4 tuny, se svými parametry a vybavením jsou zatím jediná v Evropě. „Je to úplně nová věc. Zúčastňujeme se všech mezinárodních výstav, takový vůz nikde není. Praha se posouvá někam hodně dopředu, není to premiéra pražská ani česká, je to premiéra evropská,“ potvrdil výrobce vybavení sanitky Pavel Kolář.

Reportáž Michaely Jendekové (zdroj: ČT24)

Sanitky přišly dohromady hlavní město na 7 milionů korun, průměrná životnost každé z nich je asi 10 let.

Pražská záchranka má dvě nové sanitky.
Zdroj: ČT24