Chrastava vyhrála druhý spor s ministerstvem a chystá se na další

Chrastava - Už druhý spor vyhrálo město Chrastava na Liberecku s ministerstvem vnitra. Tentokrát šlo o to, zda město může vyhláškou stanovit, jak vysoká bude pokuta, když někdo nezaplatí za likvidaci komunálního odpadu. A Ústavní soud potvrdil, že to udělat smí. Spory o výklad zákona mají podle tamních radních širší význam. Měly by totiž vymezit, jak moc může stát zasahovat do práv obcí. Zatím tedy vede Chrastava nad ministerstvem 2:0 a k soudu míří i do třetice.

Kdo během roku nezaplatí pět set korun za odpad, zaplatí trojnásobek, rozhodli zastupitelé Chrastavy vyhláškou. Podle ministerstva vnitra neoprávněně, o sankci a její výši smí rozhodovat jen úředníci. Ústavní soud ale souhlasí s městem: Když může určovat splatnost nebo osvobození od poplatku, proč by nemohlo stanovit i výši sankcí. Navíc znění zákona je nejasné.

Podle novely zákona o místních poplatcích od příštího roku budou o sankcích rozhodovat už výslovně úředníci. I přesto podle starosty Michaela Canova jde o vítězství. Vyhrála rovnost přístupu ke všem občanům. Starosta Chrastavy vysvětluje: „Kolik činí trest je dopředu známé a nezáleží na vůli úředníka, který rozhodne, jak uváží.“ „Když jsou daná jasná pravidla, tak to může dopředu vyvracet jakékoli spekulace,“ doplňuje tajemník Miroslav Chvála.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Chrastava a ministerstvo vnitra se už loni střetly nad vyhláškou, která omezuje pálení ohňů. Nesmí být inverze nebo bezvětří a nesmí obtěžovat sousedy. Město tím podle ministerstva překročilo své pravomoci. Podle soudu však nikoliv.

Michael Canov, starosta Chrastavy:

„Úředníci ministerstva vnitra by se měli vážně zamyslet, proč sedm let šikanují obec, která dělá vše, co je v pořádku.“

Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra, se proti nařčení z úmyslné šikany ohrazuje: „My ročně prozkoumáme deset tisíc obecně závazných vyhlášek a z toho k Ústavnímu soudu dáme pět šest.“ A po dvou vyhraných právních bitvách se Chrastava právě chystá na třetí, tentokrát o videoterminály. Tvrdí totiž, že jde stejně o hrací automaty, a tak je místo ministerstva financí může povolovat sama. Rozhodovat bude opět Ústavní soud.

Chrastavský starosta Michael Canov
Zdroj: ČT24