Primář Světlík z opočenské nemocnice byl odvolán

Opočno – Protest proti uzavření chirurgického oddělení nemocnice v Opočně byl zřejmě osudný tamnímu dlouholetému primáři Miliči Světlíkovi. Po návratu z dovolené na něho čekala zpráva, že ve funkci předčasně končí. Milič Světlík nepochybuje o tom, že tak doplatil na svou veřejnou kritiku kraje.

Demonstrace proti plánovanému uzavření chirurgického oddělení v Opočně na Rychnovsku proběhl v polovině června. Mezi protestujícími byl i primář chirurgie Milič Světlík. Od července primářem není, ředitel náchodské nemocnice Miroslav Vávra ho nahradil jiným lékařem.

Jako důvod byl uveden fakt, že se chová neadekvátně a nekorektně vůči nastalé situaci, jak popsal Milič Světlík. Starosta Opočna Štěpán Jelínek (US-DEU) podle svých slov odvolání čekal. Prý jde o akt msty. Milič Světlík byl primářem opočenské chirurgie třináct let.

Reportáž Vlastimila Weinera a Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ředitel Vávra, který primáře z funkce odvolal, důvody tohoto rozhodnutí před kamerou odmítl komentovat. Do telefonu ale řekl, že bývalý primář upřednostňoval vlastní zájmy před zájmy pacientů. Štěpán Jelínek říká, že je to nesmysl.

Odvolanému primářovi bylo nabídnuto místo řadového chirurga v náchodské nemocnici. Milič Světlík to nepovažuje jako adekvátní zařazení. Jako pomstu své odvolání Milič Světlík cítí i proto, že odejít musel pouze pár týdnů před oficiálním zánikem funkce primáře chirurgie. Práci opočenských chirurgů totiž přebírají nemocnice v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou.

Královéhradecký kraj uzavření chirurgie v Opočně zdůvodnil špatnými hygienickými podmínkami na operačních sálech.