Šutka se konečně dočká

Praha/Kobylisy – Téměř čtvrt století čeká plavecký areál Šutka v pražských Kobylisích na dokončení. Vlastníkem torza je hlavní město, které bazén chtělo dostavět již několikrát, až nyní ale prý našlo dodavatele stavby a v rozpočtu potřebné stamiliony korun. Praha by se tak mohla dočkat rozsáhlého aquacentra s krytým i venkovním bazénem a mnoha atrakcemi na severním okraji města. Nevzhledný pomník minulého režimu tedy konečně zmizí a plavecké centrum bude přínosem pro rekreaci obyvatel nejen spádových sídlišť v okolí. Sdružení Oživení ovšem tvrdí, že jde pouze o předvolební tah a město má peníze pouze na první etapu dostavby.

Krytý bazén Šutka v Kobylisích se začal stavět v polovině 80. let a měl konkurovat bazénu v Podolí. Nikdy se však nedostavěl. Plavecký stadion přitom chybí nejen osmé městské části, ale celé Praze. Práce nejprve zastavily restituční spory, a když pak torzo získalo hlavní město, jeho vedení dalo přednost jiným projektům. „Snažili jsme se tlačit na hlavní město, aby podniklo potřebné kroky,“ uvedl zástupce starosty MČ Praha 8 Martin Roubíček (ODS). Magistrát teď v soutěži losem vybral nevýhodnější nabídku na dostavbu. Zakázku za 600 milionů korun získalo sdružení dvou firem, z nichž jedna, společnost Stavby mostů Praha, rekonstruuje Karlův most. „Stavět se může začít neprodleně po podpisu smlouvy, to znamená téměř okamžitě,“ prohlásil náměstek pražského primátora Pavel Klega (ODS). Sdružení Oživení tak velkou zakázku kritizuje, město s ní mělo počkat až po komunálních volbách. „Město má připravenou pouze cca polovinu částky na celkovou investici. Z našeho pohledu je to velmi nezodpovědné a nehospodárné,“ zdůraznil zástupce sdružení Martin Kameník.

Areál se bude budovat po etapách podle finančních možností města. Nejdříve se začne stavět padesátimetrový bazén za více než 300 milionů korun. „V letošním rozpočtu je dostatek finančních prostředků na zahájení stavby. Bude záležet na schválení rozpočtu pro rok 2011, zdali bude stavba realizována jako celek včetně navržené přístavby,“ uzavřel ředitel odboru městského investora pražského magistrátu Jiří Toman.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

První plavci by si v bazénu Šutka měli zaplavat příští rok v létě.

Téměř čtvrt století čeká plavecký areál Šutka v pražských Kobylisích na dokončení.
Zdroj: ČT24