Kutnohorská kostnice projde rekonstrukcí

Praha - Nejnavštěvovanější středočeská památka – kostnice v Kutné Hoře – potřebuje kompletní rekonstrukci. Aby se zjistilo, proč se stavba stále víc naklání, bude se muset po téměř dvou stech letech znovu otevřít podzemní krypta. Problematické bude také restaurování vystavených kostí a lebek. Stářím a působením velké vlhkosti se rozpadají.

Interiér kutnohorské hřbitovní kaple zdobí kosterní pozůstatky více než čtyřiceti tisíc lidí, nejdřív zemřelých měšťanů a posléze i obětí morových epidemií a husitských válek. Současná podoba kostnice je z roku 1870. Teď do ní budou muset zasáhnout restaurátoři, protože opadává omítka a také se rozpadá štuková výzdoba oltářů. Nejnáročnější ale bude zrestaurovat čtyři rohové kosterní pyramidy. „V každé pyramidě je více než deset tisíc lebek a ty praskají. Působením vlhkosti a stářím se ty ostatky rozpadají,“ popisuje situaci Karel Koubský z římskokatolické farnosti v Kutné Hoře - Sedleci. „Bude to možná chtít spíše než restaurátora antropology, aby našli způsob, jak stabilizovat ty kosterní pozůstatky,“ dodává Aleš Pospíšil z Národního památkového ústavu. 

A další problém kostnice: stavba se naklání už od 18. století, kdy tu český architekt Santini v rámci přestavby vykopal kryptu. Zřícení zatím sice nehrozí, oprava je ale nutná a neustálé odkládání ji jenom prodraží. „Nejdříve se bude muset udělat průzkum v kryptě, aby se zjistily základové poměry kostnice,“ naznačuje Aleš Pospíšil. „Budeme hledat nějaký vhodný dotační titul, abychom byli schopni udělat tu opravu v krátkém čase, aby se to nevleklo několik let,“ zdůrazňuje Karel Koubský. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Bude také nutná konzultace se zahraničními odborníky, kteří mají s opravami podobných unikátních památek zkušenosti. Na projektech by chtěl správce začít pracovat už na podzim. Kostnice je přitom suverénně nejnavštěvovanější památkou Kutné Hory a v letech 2007 a 2008 dokonce celých středních Čech. Jen za minulý měsíc jí prošlo téměř dvacet sedm tisíc turistů.