V okolí Lázní Bohdaneč zřejmě řádí neznámý žhář

Pardubicko – V posledních 17 dnech hasiči zasahovali u 18 lesních požárů v okolí Lázní Bohdaneč na Pardubicku. Strážníci proto začali sledovat pohyb lidí v okolních lesích. Vše totiž nasvědčuje tomu, že požáry někdo zakládá. Scénář je vždy stejný – u lesní cesty nebo přímo u silnice začne hořet les. Oheň se v suchém porostu rychle šíří.

Starší strážník Městské policie Lázně Bohdaneč Patrik Trojan informoval, že v průměru má okruh, kde dochází k požárům, zhruba pět kilometrů. Mluvčí pardubické policie Jozef Bocán říká, že situace se prošetřuje, zatím však ještě nebyla dána právní kvalifikace.

Zatím největší požár, který zasáhl jeden a půl hektaru lesa, hasiči likvidovali u Přelovic. Škoda byla vyčíslena na 270 tisíc korun. Mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková upřesnila, že zasahovalo 14 hasičských jednotek i vrtulník. Ředitel Lesní správy Nasavrky Zbyněk Svatoň odmítá, že by šlo o samovolné vznícení.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé oficiálně prověřují tři verze vzniku požáru – nedbalost, hru dětí nebo úmyslné založení. V lesích v okolí Lázní Bohdaneč už dokonce začali hlídkovat strážníci. V posledních dvou dnech u Lázní Bohdaneč nehořelo. Pokud ovšem okolní lesy skutečně podpaluje žhář, je pouze otázkou, kdy hasiči znovu vyjedou zasahovat k dalšímu požáru.