Skládka v Nasavrkách opět straší obyvatele obce

Nasavrky – Poslední havárie na skládce odpadu v Nasavrkách na Chrudimsku, kterou šetří inspekce životního prostředí, dala odpůrcům jejího rozšiřování nový argument do rukou. Při víkendovém přívalovém dešti přetekla jímka, která má zachytávat průsakovou vodu ze skládky. Podle místních opět ukázka ohrožení krajiny i zdraví obyvatel. Provozovatel skládky, firma AVE, to odmítá.

Členka petičního výboru Soňa Nekvapilová říká, že místní jsou závislí na vodě ze studny. Obávají se, že kontaminovaná voda se ze skládky dostane právě do studní. Na havárii upozornili místní lidé, kteří dlouhodobě odmítají chystané navýšení kapacity skládky. Podle firmy AVE šlo o mimořádnou situaci a obavy jsou zbytečné.

Ředitel marketingu AVE Jaroslav Nálevka se nechal slyšet, že dle prvních odhadů nedošlo k poškození životního prostředí. Průsakové vody ze skládky vylité do místního potoka šetří inspekce životního prostředí. Ředitelka ČIŽP Hradec Králové Jana Samková informovala, že v současné době probíhají analýzy odebraných vzorků.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Zastupitel Nasavrk a člen petičního výboru Petr Michek připomněl situaci z loňského března, kdy jímka také přetekla a firmě AVE byla udělena pokuta. Odpůrce rozšíření skládky nepřesvědčilo ani nedávné veřejné projednání za přítomnosti zástupců firmy a nasavrcké radnice. Jaroslav Nálevka dodal, že skládka v Nasavrkách je provozována dle všech platných předpisů.

Občanské sdružení chce usilovat o nezávislou analýzu kvality podzemních vod v okolí skládky. Proti rozšiřování úložiště jsou odpůrci připraveni aktivně vystupovat v územním řízení.