Hrad Grabštejn už dvacet let pomáhají opravovat dobrovolníci

Liberec - S obnovou hradu Grabštejn na Liberecku už dvacet let pomáhají dobrovolníci ze všech koutů světa. Také díky jejich práci se podařilo původně zdevastovanou stavbu zachránit. Letos na hrad přijeli dobrovolníci z Francie, Španělska, Hongkongu nebo Jižní Koreje. V plánu mají třeba opravy zanedbaných zahrad. Dvacet dobrovolníků tady pracuje jen za jídlo a nocleh.

Opravy hradu Grabštejn stály za dvacet let přes sedmdesát milionů korun. Klenotem hradu se stala obnovená kaple svaté Barbory. Dobrovolníci tady pomáhají s tím, na co při obrovských investicích prostě nezbývá čas. Vedoucí dobrovolníků Martina Drašarová upřesňuje, že se letos pracuje hlavně na zahradě, staví se dřevník, kompost nebo žlaby pro odtok vody. 

Většině dobrovolníků je mezi dvaceti a třiceti lety a mnozí neváhali vyrazit na cestu přes půl zeměkoule, i když by mohli trávit léto někde na pláži. „V Evropě jsem poprvé a ještě nikdy jsem nebyl na hradě, takže mi to přijde zajímavé,“ vystětluje Kevin z Hongkongu, proč dal nakonec přednost Grabštejnu. Kromě práce poznávají dobrovolníci i jiné kultury, letos třeba zkouší typický způsob skladování dřeva v oblasti Lužice, tzv. ježka. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

S obnovou hradu ale nepomáhají jen dobrovolníci, peníze na opravy pomáhají sehnat i umělci. V srpnu tak ve zdech Grabštejna zazní Smetanova Hubička, kterou v rámci každoročních benefičních oper připravuje sólista Národního divalda Luděk Vele.

Hrad Grabštejn
Zdroj: ČT24