Rokytnice přišla o bezpečnostní kameru

Rokytnice nad Jizerou (Liberecký kraj) – Horské středisko Rokytnice nad Jizerou v západních Krkonoších bojuje se zloději a vandaly. Pětitisícové město ale nemá peníze na standardní kamerový systém, a proto na zkoušku koupilo jednu přenosnou kameru. Po třech měsících používání ji ale, přestože byla důkladně zabezpečena lankovým zámkem, neznámý pachatel ukradl. Radnice tak získala zkušenost, že ani dobře sledovaný majetek města nemusí být vždy dostatečně zabezpečený proti škůdcům.

Noční centrum města, černé skládky nebo monitoring opuštěné továrny, kterou zloději po částech rozkrádají, jsou předmětem zájmu škůdců. Právě k tomu, aby na těchto místech zabránili přestupkům a trestným činům, využívali v Rokytnici nad Jizerou novou přenosnou kameru. Strážníci ji na místě zamaskovali a po několika dnech společně s policií záběry vyhodnotili. „Nejvíce se kamera využívala na černé skládky a sběrná místa odpadu, kde lidé vyhazovali umyvadla, záchody nebo stavební suť. Tak jsme dopátrali majitele. Byli překvapení, nikdo to totiž nečekal,“ prohlásil Jakub Řehořek z Městské policie Rokytnice nad Jizerou.

Nyní Rokytnice o svou první a jedinou kameru přišla, někdo ji ukradl. „Kameru jsme měli zhruba tři měsíce, zvažovali jsme nákup dalších kamer,“ uvedl starosta města Petr Matyáš (nez.) a Jakub Řehořek doplnil: „Je to teď mnohem složitější, protože skládky jsou především na odlehlých místech. Uhlídat se to nedá.“ Navíc během zimní sezony naroste ve známém horském středisku počet obyvatel až čtyřnásobně a kamerový systém by mohl odhalit třeba zloděje luxusních aut. „O monitorovacím kamerovém systému pro městskou policii v Rokytnici se debatuje už spoustu let. Snažíme se ho pořídit, nemáme ho z nedostatku peněz,“ dodal starosta Matyáš. Východiskem tak je právě o něco levnější, ale často účinnější mobilní kamera.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

Novou kameru chce město koupit co nejdříve, hned jak na ni v rozpočtu najde peníze. Počet kamer by se v budoucnu měl výrazně navýšit.

Horské středisko Rokytnice nad Jizerou v západních Krkonoších bojuje se zloději a vandaly.
Zdroj: ČT24