Obchvat Hradce Králové protne a zhodnotí pozemky primátora

Hradec Králové – Plánovaný severní obchvat Hradce Králové, který má vyvést nákladní dopravu z centra města, protne pozemky patřící primátorovi Otakaru Divíškovi (ODS). Necelých šest hektarů pole, jež primátor vlastní a pronajímá zemědělcům, tak čeká výrazné zhodnocení – z dnešních dvou na 72 milionů korun.

Primátor se hájí, že kvůli hrozbě střetu zájmů o plánu trasy nehlasoval a ani se nepodílel na návrzích obchvatu. Jeho rodina navíc pozemky drží již dlouhodobě. „Jsou to pozemky, které moje rodina historicky vlastní prakticky staletí, a já nemůžu za to, že je děda nebo táta nepropil, a mně po roce ‘89 zůstaly. Mám to štěstí, nebo tu smůlu, že jsou v zájmové oblasti města nebo ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic),“ vysvětlil Divíšek.

Hradecký obchvat:

Takzvaná severní tangenta by měla spojit dálnici D11 s hlavním tahem na Moravu za Třebechovicemi pod Orebem. Na cestě mimo jiné rozdělí letiště a oddělí Plotiště nad Labem od Předměřic. Magistrát počítá s dvěma možnými variantami. Jak uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda, každá z nich se však Divíškových pozemků dotkne.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Trasy obchvatu navrhla radnice, podle Divíška bez jeho účasti. „Vždy před každým hlasováním jak rady, tak zastupitelstva ohlašuji střet zájmů, že se to týká mých pozemků, a nikdy jsem nehlasoval,“ upozornil primátor. Studie pro návrh připravili hradečtí architekti.

Pozemky by od vlastníků měl vykoupit stát a převést je následně na ŘSD. To v celém procesu příprav funguje jako poradce. „V návrhu by se územní plán měl změnit z ploch orné půdy na ostatní plochy pro motorovou dopravu, což by mohlo umožnit například výstavbu odstavného parkoviště pro kamiony,“ řekl mluvčí Svoboda.

Jednání o vypracovaném návrhu je v těchto dnech pozastaveno. Hradecké zastupitelstvo by se k němu mělo vrátit v příštím roce. V tu dobu již Divíšek v primátorském křesle sedět nebude, protože v podzimních komunálních volbách za občanské demokraty ani jinou stranu do zastupitelstva nekandiduje.