Českolipsko postihla další vlna propouštění

Liberec - Firma Delphi Packard na Českolipsku oznámila další hromadné propouštění. Výpověď dala sto třiceti lidem. Další zhruba čtyři stovky pracovníků přijdou na řadu v příštích měsících. Region přitom dlouhodobě trápí vysoká nezaměstnanost. Bez práce je tam již zhruba šest a půl tisíce lidí. Toto číslo však nemusí být ani zdaleka konečné.

Ještě před třemi roky zaměstnávala firma Delphi Packard tři tisíce čtyři sta lidí. Na konci letošního roku už chce mít jen zhruba tisícovku pracovníků. „Bude končit jedna směna BMW, zde skončí asi sto pracovníků. Na konci srpna pak bude končit celý projekt, to je dvě stě sedmdesát lidí,“ vypočítává Ladislav Bělohlav, předseda Odborového svazu KOVO, Delphi Packard Electric. 

Mezi zaměstnanci se už mluví o úplném ukončení výroby nejpozději do tří let. Firma prý chce přesunout výrobu do Rumunska. „Skutečně existují informace, že by mohla tato společnost přejít do Rumunska. Tam jsou nižší náklady. Zároveň je tam však nižší kvalita práce,“ upozorňuje předseda Asociace samostatných odborů Liberec Milan Šubrt.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Od začátku roku už výrobce kabelových svazků propustil více než tři sta padesát lidí. Úřad práce proto spolupracuje se zaměstnanci ve výpovědi, tedy ještě předtím, než se dostanou do evidence. „Už v průběhu výpovědní lhůty pořádáme řadu exkurzí do nejrůznějších firem, které práci nabízejí. Těch exkurzí již bylo téměř deset a autobusy bývají zaplněné uchazeči o práci,“ popisuje kroky českolipského úřadu práce jeho mluvčí Marcela Ottová. 

První úspěch se už dostavil. V srpnu nastoupí třicet bývalých pracovnic z Delphi Packard do Johnson Controls na pozice šiček. Práci nabízejí i jiné firmy, a to nejen na Českolipsku, ale i na Liberecku. Počet volných míst ale pro všechny propuštěné nestačí. Českolipsko se totiž ještě nevyrovnalo s krachem Crystalexu z přelomu let 2008 a 2009. Od té doby trápí region vysoká nezaměstnanost. Bez práce je tu téměř dvanáct procent lidí.