Začíná soutěž Strom roku

Praha - Ode dneška můžou lidé posílat své hlasy do ankety Strom roku. Ve hře soutěží dvanáct finalistů. Letos je to například několik stoletých dubů, platan, jabloň nebo třeba i legendami opředená lípa. O tom, který strom v soutěži nakonec uspěje, se rozhodne koncem října, kdy budou výsledky hlasování veřejně vyhlášeny.

Hrdinkou hned několika legend z počátku osmnáctého století je Zlatá lípa, dominanta Červené hory na Opavsku. Zažila třeba bitvu z června 1758, kdy vojska generála Laudona rozprášila pruský konvoj a pomohla zachránit Moravu před okupací. Košatá koruna lípy hned několikrát ochránila slavného generála Laudona před kulkami a schovala před nepřáteli. „Generál Laudon tady prokazatelně byl. Když se blížili Prusové, tak vstoupil do toho stromu a ten strom mu tímto způsobem zachránil život,“ přibližuje jednu z historek navrhovatel budišovské lípy Pavel Kolařík. 

Příběh soutěžícího ze Středočeského kraje, měchnovského dubu, se vrací až do druhé poloviny sedmnáctého století, do doby místního rytíře Jana Kryštofa Šice. Stojí totiž u staré hradní cesty. „Cesta, která historicky vedla z Měchnova do Šternova, se jmenuje K dubu. Jsou tady studně, které jímají vodu pro nedaleký šternovský dvůr, takže dub tady tak trošku hlídá i vodu,“ uvádí jeden z navrhovatelů měchnovského dubu Jan Urban. 

Reportáž Ley Surovcové, Alexandry Přečkové a Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)

Kousek od Brna roste další finalista. Třísetletý buk je lákadlem místního zámku. „Výsadba tohoto buku spadá právě do období, kdy Lomnici a lomnické panství vlastnil rod Serenyiů, který budoval zámek a budoval i zámecký park,“ připomíná starosta Lomnice u Tišnova Milan Vojta. 

Letos lidé navrhli třiapadesát stromů, odborná porota pak vybrala dvanáct finalistů, kteří se nacházejí po celé republice. Vítěze soutěže o nejsympatičtější strom roku za odměnu zadarmo ošetří odborníci. Využití najdou i peníze vybrané při hlasování. „Tyto prostředky jsou dále upotřebeny na výsadbu nových stromů,“ vysvětluje koordinátorka projektu z Nadace Partnerství Miroslava Drobílková. 

Zájemci můžou posílat dárcovské SMS nebo připojit svůj podpis pod hlasovací arch do 10. října. Vyhlášení výsledků proběhne o deset dní později.