Kvůli černým duším v údržbě silnic ředitel končí

Mnichovo Hradiště (Mladoboleslavsko) – Ředitele Správy a údržby silnic v Mnichově Hradišti odvolala z funkce Rada středočeského kraje. A to na základě informací deníku Mladá fronta, který upozornil, že organizace zaměstnává tři takzvané černé duše, tedy neexistující pracovníky. Krajská kontrola sice neuvedla, že by šlo o zcela fiktivní pracovníky, ale personální pochybení ředitele potvrdila. Nedokázal prý vysvětlit náplň práce těchto lidí, krajský hejtman vyhodnotil výsledky kontroly jako ředitelovo selhání.

Jako ředitel otevřel Miloslav Štrobach dveře úřadu dnes naposledy. Ačkoliv tvrdí, že kraji na zimní údržbě ušetřil 20 milionů korun, kontroloři z úřadu s jeho prací spokojeni nejsou. Zjištění první: dvě ženy, které platil, nikdo nikdy v práci neviděl. Exředitel se ale hájí, prováděly prý vnitřní kontrolu: „Požádal jsem je, aby nenavazovaly s ostatními kontakty, aby nebyla vyzrazena jejich totožnost.“ Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) však namítá: „Žádný ředitel nemůže přijmout nějaké utajené zaměstnance a používat je jako svého druhu špehy.“ Chybou číslo dvě podle krajské kontroly bylo, že řidiče, kterého platila údržba silnic, využíval i hejtmanův náměstek a krajský radní pro dopravu Robin Povšík (ČSSD), který se k podezření, že by takto zneužíval veřejné peníze, zatím vyjádřit nechtěl: „Jsem do čtvrtka na dovolené a neznám podrobnosti (výsledek kontroly apod.), proto se k dané věci nyní nemohu vyjadřovat.“

Podle bývalého ředitele Správy a údržby silnic si náměstek Povšík řidiče půjčoval přibližně 10x do měsíce proto, aby mohl objíždět středočeské silnice a kontrolovat jejich zimní údržbu. „Jezdil s ním čistě na můj příkaz a na moji zodpovědnost,“ prohlásil bývalý ředitel Štrobach. Hejtman Rath však poukázal, že Robin Povšík přitom mohl mít řidiče k dispozici kdykoli přímo z krajského úřadu, k půjčování tedy nebyl důvod. „Budeme samozřejmě požadovat, aby náměstek Povšík rezignoval na svou funkci,“ prohlásila opoziční zastupitelka Středočeského kraje Dagmar Nohýnková (ODS).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Krajská opozice chce navrhnout odvolání hned na nejbližším zasedání zastupitelstva, které by mělo proběhnout začátkem září.

Rekonstrukce silnice
Zdroj: ČT24