V hradeckém Březhradu bude stát sklad železa

Hradec Králové – Lokalita v Hradci Králové - Březhradu, kde má stát sklad železa německého investora ThyssenKrupp Ferrosta, nebude chráněná. Rozhodlo o tom ministerstvo životního prostředí a definitivně tím zamítlo návrh občanů této hradecké čtvrti, kteří chtěli, aby stát prohlásil území významným krajinným prvkem. Pak by se tam sklad stavět nesměl.

Březhradské písčiny, lokalita, kterou si vybral německý investor ThyssenKrupp Ferosta pro sklad železa, nebudou chráněné. Původní verdikt krajského úřadu potvrdilo ministerstvo životního prostředí. Mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi informoval, že v lokalitě se nevyskytují žádné vzácné rostliny ani živočichové.

Německý investor si ve sporu s neústupnými občany Březhradu připsal další dílčí vítězství. Od kraje totiž získal souhlas se studií o vlivu stavby na životní prostředí, byť s desítkami závazných podmínek. Dana Pavlíčková z občanského sdružení Zdravý a bezpečný Březhrad upřesnila, že investor má za povinnost přemístit z místa ohrožené druhy či zajistit ochranu spodních vod. Sdružení přesto podalo žalobu ke krajskému soudu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Investorovi se nicméně otvírá cesta ke druhému ze tří stupňů potřebné změny územního plánu, pak k územnímu rozhodnutí a dál ke stavebnímu povolení. Sklad se stovkou pracovních míst je investicí za 400 milionů korun. Investor říká, že se snaží lidem v Březhradu projekt osvětlit jako čistý, nehlučný a bezpečný.

„Navrhovali jsme dokonce návštěvu podobného servisního centra v Německu, druhá strana však mlčí,“ říká jednatel společnosti ThyssenKrupp Ferrosta Radek Miláček. Podle Dany Pavlíčkové však sdružení bylo kontaktováno pouze jednou. Investor ohlásil další termín zahájení výstavby na léto příštího roku.