V Pardubicích se stavělo bez povolení

Pardubice – Pardubický magistrát přišel s vysvětlením, proč přístavby k šesti tamním mateřským školám začaly bez stavebního povolení. Přiznal, že za to mohou jeho úředníci, za pochybení nesou podle radních odpovědnost pracovníci odboru majetku a investic, postihy za to čekají konkrétní pracovníky. Opozice ale napadá také cenu staveb. Vedení radnice se sice za chybu už omluvilo, důrazně se však proti zpochybnění výběrového řízení na dodavatele buněk použitých na rozšíření kapacity mateřských škol ve městě ohrazuje, přístavby prý dodá firma, která nejlépe vyhověla potřebám dětí. Na černé stavby upozornila média.

Takzvané modulární systémy mají řešit problém kapacity školek, stavět se ale v Pardubicích začaly bez povolení. „Byl to problém komunikace mezi jednotlivými odbory, možná mezi jednotlivými úředníky,“ vysvětlil náměstek primátora Pardubic Alexandr Krejčíř (ODS) a náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková (SPP) podotkla: „Je to je víc než politováníhodná situace, nemělo se to prostě stát.“ Podle vedení města pochybili úředníci, kteří o problému radní neinformovali. Pokyn ke stavbě dali dřív, aby se přístavby stihly do září. „Budu funkčně postihovat osobu, která měla akci věcně i manažersky na starosti. Současně nese odpovědnost i vedoucí odboru,“ naznačil tajemník MÚ Pardubice Martin Růžička a radní Jindřich Tauber (ČSSD) doplnil: „Považuji to za naprostý diletantismus vedení radnice. Myslím, že příslušní náměstci by měli vyvodit osobní odpovědnost a odstoupit.“ Alexandr Krejčíř to ale odmítá: „Nezříkám se politické odpovědnosti, určitě ne. Nicméně to vnímám jako volební boj a určitě kvůli této kauze nehodlám odstupovat. To v žádném případě.“

Pochybnosti do celé kauzy vnesla i cena vítězné firmy. „Vždy se musí hledět nejen na cenu, ale i na kvalitu. Pokud je kvalita naprosto stejná, nevidím důvod vybírat dražší firmu,“ prohlásil radní Tauber. Náměstek Krejčíř však namítá: „Nevybrali jsme nejlevnější projekt. Podle mého názoru však pro děti není nejlepším řešením umístit je do stavebních buněk.“ Práce na staveništích zatím stojí, magistrát požádal o dodatečné povolení. „Během příštího týdne, pokud nebudou do řízení vneseny námitky, bude stavební povolení vydáno,“ ujistila vedoucí Stavebního úřadu MO Pardubice 5 Alena Chuchlíková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pokud nastanou problémy a přístavby školek se v termínu nestihnou, nástupy dětí bude magistrát s rodiči řešit individuálně.

Pardubický magistrát přišel s vysvětlením, proč přístavby k šesti tamním mateřským školám začaly bez stavebního povolení.
Zdroj: ČT24